Moet pensioen nog eenvoudiger?
Als het over pensioenen gaat, weet columnist Theo Gommer wel raad. Zeker met de Wet toekomst pensioenen in het vooruitzicht. Gommer heeft namelijk de gouden tip als het aankomt op pensioencommunicatie.
Als het over pensioenen gaat, weet columnist Theo Gommer wel raad. Zeker met de Wet toekomst pensioenen in het vooruitzicht. Gommer heeft namelijk de gouden tip als het aankomt op pensioencommunicatie.
In politiek Den Haag wordt stevig gediscussieerd over de vraag of elke pensioendeelnemer moet kunnen kiezen voor al dan niet invaren. Moet de pensioenbranche zich daar druk over maken? Pensioenadvocaat en -adviseur Theo Gommer vindt van niet en merkt er vooralsnog niets van: "Iedereen gaat gestaag door."
De eerste pensioenfondsen zijn overgegaan naar het nieuwe pensioensysteem. Als je sommige berichten mocht geloven, dan zou het hele systeem ineenstorten. Dat is - en gaat - echter niet gebeuren. Uitvoerders (fondsen, verzekeraars/ppi's) zijn al vanaf 2022 druk bezig met de uitvoer en dus prima voorbereid.
Met de Wet Toekomst Pensioenen zijn we definitief afgestapt van de pensioen-verzorgingsstaat. De overheid verzorgt ons immers pas vanaf dat we 'oud' zijn. De verlengde vroegpensioenregeling is primair immers alleen voor zware beroepers en blijft net als de AOW natuurlijk karig. Genoeg om te overleven, maar te weinig om leuk van te leven.
Samen met de herfst doet ook het nieuwste AMmagazine haar intrede. Eerst op papier en sinds vandaag ook online! Lees in dit nummer met als thema 'Schade' onder meer over cybersecurity, het verzekeren van partijen in de erotische branche én een open brief aan minister Mona Keijzer.
Lees het derde AMmagazine van 2024 met als thema Schade. Vol artikelen over o.a. cybersecurity en het verzekeren van de erotische industrie!
Vanaf 2027 gaat de Financial Data Acces-wetgeving gelden. Deze Europese Verordening geeft nieuwe financiële dienstverleners, de zogenaamde FISP (Financial Information Service Provider), toegang tot alle financiële producten die een klant heeft. Van pensioen tot de beleggingsrekening, hypotheek en overige verzekeringen.
De transitie op grond van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is in volle gang. Ruim 70 procent van alle werknemers - zowel actieven, slapers als gepensioneerden - hebben pensioenrechten opgebouwd bij een pensioenfonds en krijgen daar dus mee te maken. Of ze nu willen of niet.
Iedereen in pensioenland is druk bezig met de implementatie van de Wtp. Prima, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van 'gewoon (goed) doen'. Leuk voor de echte 'pensioentechneuten'.
Het CBS kwam onlangs met aanvullende cijfers over werknemers zonder pensioenopbouw. De SER en de Stichting van de Arbeid waren opgetogen, want het aantal werknemers zonder pensioen is gedaald. Maar is daarmee de gevreesde witte vlek in pensioenen wel écht kleiner geworden? Bijna een op de drie werkgevers heeft geen pensioenregeling. En ze maken niet bepaald aanstalten om daar iets aan te veranderen.