AFM geeft verzekeraars tips voor CSRD-rapportages
De eerste CSRD- en ESRS-rapportages zijn binnen. De AFM is blij met de vooruitgang die de ondernemingen hebben geboekt. Wel geeft de toezichthouder nog drie tips voor deze beursgenoteerde bedrijven.
De eerste CSRD- en ESRS-rapportages zijn binnen. De AFM is blij met de vooruitgang die de ondernemingen hebben geboekt. Wel geeft de toezichthouder nog drie tips voor deze beursgenoteerde bedrijven.
Gedragsinzichten van consumenten zijn voor verzekeraars waardevolle informatie. De AFM bracht in 2021 naar aanleiding van dat gegeven drie principes naar buiten: (gedrag) 'begrijpen', 'sturen' en 'meten'. Afgelopen week publiceerde de toezichthouder haar bevindingen van de toepassing daarvan.
Van compleet verzonnen salarisstroken tot zzp'ers die eventjes bij een bevriende opdrachtgever in loondienst gaan: de vormen die hypotheekfraudezaken aannemen zijn tamelijk talrijk, leert de praktijk. En de grootste vorm van fraude vindt vrijwel dagelijks plaats.
Met de NAVO-top nog vers in het geheugen, blijft (meer) investeren in de defensie-industrie ook voor verzekeraars een logische stap. Maar kunnen investeerders defensie-investeringen onder het label 'ESG' scharen? De AFM raadt dit in ieder geval af.
Hypotheekfraude staat weer hoog op de agenda van de AFM. Door toenemende signalen die hierop wijzen, gaat de toezichthouder extra aandacht besteden aan dit soort fraude en de signalen ervan. Voor financieel dienstverleners is wat dit betreft een belangrijke rol weggelegd, aldus de AFM.
De AFM heeft samen met het ministerie van Financiën en DNB de Wet bekostiging financieel toezicht (Wbft) geëvalueerd. Deze is sinds 2019 van toepassing en regelt de systematiek voor de doorbelasting van de kosten die de AFM en DNB maken.
In hun jaarlijkse wetgevingsbrief roept toezichthouder AFM het kabinet op tot minder regeldruk rondom zowel de administratie van financiële belangen als de dubbele meldingsplicht voor bestuurders en commissarissen. Ook op het gebied van pensioeninformatie heeft de AFM een verzoek.
Slechts 37 procent van generatie Z maakt gebruik van een verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM. Daarom roept de toezichthouder financiële ondernemingen op om speciaal rekening te houden met generatie Z. Deze groep functioneert namelijk heel anders op de financiële markten, dan de generaties voor hen.
"Het is cruciaal dat deelnemers goed geïnformeerd worden over de risico's die gepaard gaan met een partnerpensioen op risicobasis en de mogelijkheden om zich hiertegen te beschermen." Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten in het rapport Sector in beeld Pensioenen 2025.
Toezichthouder AFM ziet dat de financiële sector de bestaande regelgeving rond duurzaamheid onvoldoende naleeft, ondanks duidelijk uitgesproken verwachtingen. Daarom brengt de financiële waakhond een eerste ESG-tussenstand naar buiten, met daarin haar prioriteiten voor 2025 en 2026 op vier belangrijke thema's: duurzaamheidsclaims, SFRD, POG en geschiktheid.