Ambundel: 'Duurzaamheid in hypotheekadvies'

Ambundel: 'Duurzaamheid in hypotheekadvies'

Vijftig procent van de klanten begint in een hypotheekgesprek uit zichzelf over duurzaamheid en energiebesparende maatregelen. Maar niet alleen consumenten hebben vragen over verduurzaming van de eigen woning, ook adviseurs lopen tegen vragen aan. "Wat is onze rol als financieel adviseur en waar ligt de grens", vraagt Raymon Albersen van De Hypothekers Associatie in de rubriek Het Consult in am:magazine 47. Het hele artikel en andere verhalen over duurzaamheid en hypotheken lees je in de gratis am:bundel 'Duurzaamheid in hypotheekadvies'.

“Moeten we ook advies geven over energiebesparende maatregelen? Of moeten we ons beperken tot financieren”, vraagt Albersen. Het Consultpanel bestaand uit Paul Burger (MVO-adviseur AnsvarIdéa en oprichter van Ideële Verzekeringen), Puk van Meegeren (programmamanager Milieu Centraal) en Bert van der Weerd (manager fondsmanagement Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) zoekt mee naar antwoorden.

Kennis van levensduur

“Advies over duurzaamheidsmaatregelen vergt kennis van de levensduur”, stelt Van der Weerd bijvoorbeeld. “Eigenlijk zou je een wijzer moeten hebben met daarin de looptijd van maatregelen, zodat je kunt adviseren hoelang je iets meefinanciert.” Trek samen op met een energieprestatieadviseur (EPA), vult Burger aan. “Je hoeft niet alles zelf te weten. Als je een advies hebt van een EPA-adviseur, en een offerte van een aannemer die daarop is gebaseerd, heb je een goede basis voor financieel advies.”

Gratis download

Het hele artikel met alle adviestips lees je in de gratis am:bundel ‘Duurzaamheid in hypotheekadvies’. Hierin heeft de redactie verhalen gebundeld over hypotheken en duurzaamheid. De bundel bevat onder andere een interview met Claire Dumas, de ceo van ABN Amro Hypotheken Groep. Zij zegt dat ze zich op het gebied van duurzaamheid niet hoeft te onderscheiden van andere hypotheekverstrekkers. Wat doen de verschillende geldverstrekkers eigenlijk om duurzaamheidsmaatregelen te stimuleren? Ook dat lees je in de bundel, evenals een achtergrondverhaal over of een beter energielabel een lagere rente rechtvaardigt.