nieuws

Tips voor het bespreken van het afscheid

Financiële planning 1015

Praten over afscheid blijft een lastig onderwerp. We weten allemaal dat het afscheid uiteindelijk onvermijdelijk is. Als het dan zover is wil twee derde van de Nederlanders een afscheid dat past bij wie ze waren voor hun dierbaren. Maar dan moeten de nabestaanden wel op de hoogte zijn van de wensen. Dit blijkt uit onderzoek onder 2.100 Nederlanders, uitgevoerd door NL-Eyes in opdracht van Monuta.

Tips voor het bespreken van het afscheid

In de meeste gevallen komt een overlijden onverwacht. Er is dan vaak weinig tijd en aandacht meer om na te denken over het regelwerk dat bij een afscheid komt kijken. Nabestaanden moeten in korte tijd beslissen over de vormgeving van de uitvaart. En dat is best lastig als ze niet weten wat hun dierbare had gewild.

Bespreekbaar maken

Toch wil iedereen het afscheid zo goed mogelijk regelen, passend bij de overledene. Bijna de helft van de Nederlanders vindt het lastig om hun afscheid te bespreken. Als ze dit nog niet hebben gedaan, is de meest genoemde reden dat ze wachten tot het overlijden onvermijdelijk is.

Als adviseur kun je mensen op weg helpen om het juiste moment te vinden waarop zij het gesprek hierover met hun dierbaren kunnen aangaan. Vraag klanten of zij wel eens over hun uitvaart hebben gesproken. Hebben zij er moeite mee? Help dan door tips te geven hoe zij toch het afscheid bespreekbaar kunnen maken.

Drie tips

Drie tips voor uw klanten om het afscheid bespreekbaar te maken

1. Plan een moment wanneer u het ter sprake wilt brengen. Wees eerlijk over uw gevoel. Vertel bijvoorbeeld dat u het lastig vindt om over een toekomstig afscheid te beginnen. U wilt er ook liever niet aan denken, maar zou wel graag voorbereidingen willen treffen. Het bespreken van de uitvaartwensen is daar onderdeel van.

2. Begin over mooie herinneringen die jullie samen hebben gecreëerd voor later. Geef aan dat u weleens nadenkt hoe fijn het is dat er mooie herinneringen zijn. En dat u ook wel eens nadenkt over uw eigen afscheid waar deze herinneringen zeker aan bod mogen komen. Houd het luchtig en maak een bruggetje naar uw uitvaartwensen.

3. Leg uw uitvaartwensen vast. Als u het toch te moeilijk vindt om het gesprek over uw afscheid aan te gaan, leg dan uw uitvaartwensen vast. Dat kan door bijvoorbeeld een wilsbeschikking in uw testament toe te voegen. U kunt het ook op papier uitprinten en bewaren. Als derde mogelijkheid kunt u online uw uitvaartwensen bijvoorbeeld bij een uitvaartorganisatie vastleggen en delen met uw naasten.

Geschikt en ongeschikt moment

Nederlanders vinden het moment wanneer er iemand in de omgeving ernstig ziek het meest geschikte moment om het afscheid van een dierbare te bespreken, blijkt uit het onderzoek. Het meest ongeschikte moment is voor of na een verjaardag, op de voet gevolgd door de feestdagen. We willen dus het liefst de mooie momenten met elkaar gezellig houden. De meest genoemde tip in het onderzoek is om het afscheid gewoon bij een kop koffie of thee ter sprake te brengen.

Klant voorbereiden

Als financieel adviseur kun je mensen de juiste kant op helpen in het zoeken naar het beste moment om het toekomstig afscheid bespreekbaar te maken. Een ding is zeker, het overlijden komt ooit een keer, uw klanten kunnen zich er dan maar beter op voorbereiden: ook financieel.

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Reageer op dit artikel