nieuws

Stedelingen wijken uit naar platteland, ‘landelijke woning’ steeds gewilder

Financiële planning 1298

De zogeheten landelijke woning kan zich ook niet meer onttrekken aan de algehele krapte op de woningmarkt. Dit blijkt uit het Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht over de eerste helft van 2018 van makelaarsvereniging NVM. Terugkerende dorpelingen en gezinnen die de overprijsde steden willen ontvluchten, drukken het aanbod en drijven de prijs op.

Stedelingen wijken uit naar platteland, ‘landelijke woning’ steeds gewilder

Tijdens am:hypotheken waarschuwde NVM-voorzitter Ger Jaarsma er al voor: binnen drie jaar geldt niet alleen in de Randstad dat de woningmarkt vrijwel volledig is drooggekookt maar geldt dit ook voor de rest van het land. Uit het Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht van NVM blijkt weliswaar dat de markt voor ‘landelijke’ woningen nog voorspoedig verloopt maar dat de krapte ook in dit segment steeds meer merkbaar is.

Dalend aanbod

Halverwege 2018 stonden er bij NVM-makelaars 3.260 landelijke woningen te koop, een daling van maar liefst 13% in een halfjaar tijd toen er nog 4.220 in aanbod stonden. Klijsen: “Het afnemende aanbod heeft zijn weerslag op het aantal transacties”, vertelt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-sectie Agrarisch & Landelijk vastgoed. Hij vervolgt: “Was er in 2017 al sprake van een afvlakking van het aantal verkopen, in het eerste halfjaar van 2018 zien we dat er ten opzichte van het eerste halfjaar 2017 een daling van 8% heeft plaatsgevonden. In het eerste halfjaar van 2018 zijn er in totaal 1.580 landelijke woningen verkocht, in dezelfde periode een jaar geleden ging het nog om 1.720 transacties.”

Grote prijsverschillen

De gemiddelde transactieprijs van een landelijke woning lag in de eerste helft van 2018 op € 440.000, 9% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee nadert het weer enigszins het niveau van vóór de crisis, begin 2008 (€ 470.000) als lopen de prijsniveaus lopen wel sterk uiteen per regio. Zo heb je in de provincie Groningen al voor € 365.000 al een landelijke woningen, waar je in de provincie Utrecht al snel € 995.000 betaalt.

Veel voor weinig

Klijsen merkt dat er steeds meer vraag is vanuit het stedelijke gebied. “Sommige oudere huishoudens keren weer terug naar hun oorspronkelijke dorp, na jarenlang in de stad te hebben gewoond. Maar er is ook vraag van jonge gezinnen die de drukte van de stad achter zich willen laten en de rust van het landelijk gebied opzoeken. Deze trend zien we niet alleen in de centrale locaties van het land, maar ook in Groningen en Friesland. Dat voor relatief weinig geld een grote woning gekocht kan worden, maakt de trek vanuit het westen of midden van het land extra aantrekkelijk.”

Woonboerderijen

Vooral de zogeheten woonboerderij is in trek bij terugkeerders en nieuwelingen op het platteland. In dit segment van het landelijk wonen nam het aantal transacties met 11% af. In het eerste halfjaar van 2018 verwisselden 1.150 woonboerderijen van eigenaar. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017 lag de transactieprijs gemiddeld 14% hoger, namelijk op bijna vijf ton. Ook in dit segment liggen de prijzen in de Randstad een veelvoud hoger dan die in delen van Friesland, Groningen en Limburg.

Reageer op dit artikel