nieuws

NN blijft achter met aanpassen risico-opslag bij hypotheken

Financiële planning 1453

NN blijft achter met aanpassen risico-opslag bij hypotheken

De roep om consumenten niet met onnodig hoge hypotheekkosten te belasten, lijkt vooralsnog aan Nationale-Nederlanden (NN) voorbij te gaan. Dat stelt de Consumentenbond na jaarlijks onderzoek naar het zogenoemde risico-opslagenbeleid. Verschillende hypotheken met NN als geldschieter komen daarbij als slechtste uit de bus. Eén product van Delta Lloyd scoort volgens de Consumenten wel goed, daar daarbij zou het gaan om een sigaar uit eigen doos.

Banken laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico kleiner. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.

Duizenden euro’s teveel betalen

Kredietverstrekkers informeren hun klanten hier volgens de bond niet altijd over, waardoor consumenten mogelijk duizenden euro’s te veel betalen. Bij verschillende hypotheken van NN en dochter Delta Lloyd is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. Dit wordt door NN ook erkend tegenover persbureau ANP.

Overname Delta Lloyd door NN

Als de overname van Delta Lloyd door NN volledig is afgerond en ingepast, zal de verzekeraar zijn gehele hypotheekportefeuille onder de loep nemen. Dit moet op korte termijn gaan gebeuren, zo zei een woordvoerder van NN in een reactie op het rapport. De verzekeraar had in eerste instantie gezegd dat er vooralsnog geen wijziging van beleid in de pijplijn zat.

Maximale score

De algehele tendens is volgens de Consumentenbond positief. Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion krijgen in de test de maximale score. Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra consumenten voldoende hebben afgelost.

Hogere rente over hele looptijd

Gevraag naar de positieve score van de Delta Lloyd Plus hypotheek stel een woordvoerder van de Consumentenbond dat het hierbij gaat om één specifiek hypotheekproduct van Delta Lloyd voor nieuwe klanten. “Deze is overigens wel duurder dan de andere hypotheken; je betaalt een hogere rente over de hele looptijd ondanks de automatische aanpassing van de risico-opslag. Dus links- of rechtsom: de consument betaalt.”

Zelf actie ondernemen

Het uiteindelijke doel van de Consumentenbond is dat banken het initiatief om de rente aan te passen niet bij de klant neerleggen, maar zelf actie ondernemen. Zeker in de situatie dat er voldoende is afgelost. In september 2017 overhandigde de Consumentenbond hiervoor een Leidraad aan de Vereniging van Banken.

Reageer op dit artikel