nieuws

ABN Amro onbuigzaam in uitzending Radar over Euriborhypotheken

Financiële planning 6433

ABN Amro gaf gisteravond in de Avro-Tros Radar uitzending aan voorlopig niets te doen aan de zogeheten woekerhypotheek. De bank meldde nog te onderzoeken of ze in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

ABN Amro onbuigzaam in uitzending Radar over Euriborhypotheken

De bank gaf ook aan pas in overleg te willen treden met Stichting Stop de Banken als er wordt besloten om niet in cassatie te gaan.

Juridische strijd

Al bijna zes jaar voeren bijna 5.000 huizenbezitters een juridische strijd met ABN Amro over de Euriborhypotheek. Deze hypotheek is gebaseerd op de Euriborrente met een opslag voor de bank. ABN Amro heeft in 2009 en 2012 eigenhandig de opslag met een half én een heel procent verhoogd, terwijl de klanten was toegezegd dat het om een vast tarief zou gaan. Huiseigenaren zouden hierdoor tientallen miljoen euro’s teveel hebben betaald. ABN Amro heeft de opslag sinds 2015 met drie kleine stapjes verlaagd, maar denkt er niet over om deze te schrappen.

Eind december 2017 verloor ABN Amro ook in hoger beroep een rechtszaak in deze kwestie die was aangespannen door Stichting Stop de Banken.

‘Het is gewoon stelen’

“Iemand met een heel mooi pak aan bij de bank heeft besloten om gewoon € 150 meer per maand van mijn bankrekening af te halen. Daar kan ik niets tegen doen. Het is gewoon stelen”, vertelde gedupeerde André Streefkerk gisteravond in de uitzending. “Ze verhogen het tarief gewoon met 100%, en dat kan niet”, vertelt hij over de opslag waarover ABN Amro met de klanten de afspraak had gemaakt dat die stabiel zou blijven. “Die opslag is mij verkocht als zijnde een vaste opslag van 1%”, zo gaf Streefkerk aan in de uitzending.

Teveel betaald

Streefkerk gaf ook aan dat hij bij elkaar voor ongeveer 5% van zijn hypotheeksom teveel heeft betaald, en dat er ook mensen zijn bij wie dat percentage oploopt tot 10%. “Als je € 300.000 hebt geleend, dan heb je € 30.000 teveel betaald. Mij zijn ook gevallen bekend waarbij dat is opgelopen naar € 80-90.000”, merkte Streefkerk op.

‘Egoïsten’

Lex Makkinje, voorzitter van Stichting Stop de Banken, gaf aan dat in hoger beroep is beoordeeld dat de bank de opslag niet had mogen verhogen. “Dat hadden ze niet mogen verhogen, niet in 2009 en niet in 2012.” Makkinje vertelde ook over de rechtszaak en gaf het volgende dat de advocaat van de bank de gedupeerden van de stichting ‘egoïsten’ noemde. “Dat hebben ze letterlijk zo gezegd tijdens de rechtszaak”, aldus Makkinje.

Makkinje gaf ook aan niet af te willen wachten tot de bank de beslissing heeft gemaakt wel of niet in cassatie te gaan in maart: “Wij geven ze één of twee weken om iets te regelen, en een beslissing af te geven. Doen ze dat niet, dan gaan we alsnog die sommatiebrieven uitbrengen.”

Compensatie

Uit een persbericht van ABN Amro wordt duidelijk dat de bank een geldbedrag opzij heeft gezet om eventuele compensatie uit te keren. “Gezien de aard en reikwijdte van de uitspraak zal ABN AMRO de bestaande voorziening met naar verwachting circa EUR 50 miljoen verhogen”, aldus het persbericht.

Reageer op dit artikel