Anano Basilaia: 'IFRS17 is meer dan lijstje regels dat moet worden geïmplementeerd'

Anano Basilaia: 'IFRS17 is meer dan lijstje regels dat moet worden geïmplementeerd'

Anano Basilaia - IFRS17, consultant, wiskundegenie en maker van miniaturen. Ze vertelt hier vol passie over haar baan bij NN Group en de reis ernaar toe.

"Ik ontdekte mijn passie voor wiskunde toen ik een klein meisje was.  Mijn grootouders leerden elkaar kennen tijdens hun studie wiskunde en werden verliefd. Mijn moeder is ook wiskundige. Maar er is meer nodig dan alleen DNA om uit te blinken in deze wetenschap. Het is een doorlopend leerproces, en ik spijker mijn vaardigheden continu bij. Ook al heb je het grootste talent van de wereld, zonder hard te werken bereik je niets. En ik ben er dol op. Ik hou van het hele proces: eerst stuit je op een nieuw probleem en heb je geen idee hoe je het moet oplossen. Dan, langzaam maar zeker en met tijd en geduld, ontrafel je het, totdat de oplossing boven komt drijven. Het is belangrijk om te genieten van het proces en je niet te veel te richten op het eindresultaat."

Puzzels oplossen in opa's bibliotheek

"Ik groeide op in Georgië met mijn moeder en mijn grootouders. Ik weet nog goed dat ik uren met mijn opa doorbracht in de door hem ingerichte bibliotheek bij ons thuis. We losten puzzels op en bespraken wiskundige theorieën en methoden. Ik kon me geen fijnere plek indenken, en daar kwam mijn liefde voor wiskunde werkelijk tot bloei." 

De passie doorgeven

"Van mijn tienerjaren tot in mijn twintiger jaren deed ik mee aan wiskundeolympiades en -wedstrijden, waardoor ik er steeds beter in werd. Ook kwam ik in contact met geweldige mensen. Ik behaalde mijn bachelor wiskunde aan de universiteit waar mijn grootvader doceerde. We hadden plannen om samen naar een buitenlandse universiteit te gaan: ik om mijn mastertitel te behalen en hij om les te geven. Helaas overleed hij in het derde jaar van mijn studie. Nu had ik een nieuwe puzzel om op te lossen. Hoe moest ik doorgaan zonder mijn geliefde grootvader, die mijn passie deelde en me stimuleerde in mijn werk? Maar ik wist dat hij had gewild dat ik mijn dromen zou najagen."

Naam maken

"Het was best spannend om naar Nederland te verhuizen en mijn mastertitel te behalen, want in Amerika woonde ik nog thuis. Mijn klasgenoten waren verbaasd dat ik soms wel zes of zeven keer per dag naar huis belde. Maar ik werd met open armen ontvangen door de universiteit en de studenten. Een van mijn medestudenten hielp me zelfs aan mijn droombaan. Tijdens zijn sollicitatie bij NN liet hij mijn naam vallen en vertelde over mijn werk. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van een recruiter, en mocht ik op gesprek komen voor de functie van Quantitative Developer. Zonder die klasgenoot was ik misschien nooit terechtgekomen bij deze werkgever, waar ik me zo op mijn plek voel. Het voelt alsof het zo moest zijn."

"NN stimuleert je om je vaardigheden en talenten in te zetten op de manier die het best bij jou past. Ik voelde dan ook geen schroom om dagelijks van mijn collega's te leren. Ik werkte hard om de puzzels op te lossen waaruit mijn werk bestond. NN waardeerde dit en binnen een jaar werd ik gevraagd voor het IFRS17-team. Deze uitdaging kon ik niet weerstaan. IFRS17 is meer dan een lijstje regels dat moet worden geïmplementeerd. Dit systeem is gebaseerd op bepaalde principes. Ik maak deel uit van het team dat verschillende manieren test om onze data te verwerken en te rapporteren, en om vanuit de kernwaarden van NN keuzes te maken in het accountingproces."

Kennis maken in coronatijd

"Ik werd aangenomen tijdens de coronapandemie, dus ik werk al thuis sinds mijn start bij NN. Desondanks voel ik me sterk verbonden met mijn team. We houden online meetings om bij te praten met een kop koffie en onze voortgang te bespreken. Er is altijd een collega in de buurt om te helpen." 

We houden online meetings om bij te praten met een kop koffie en onze voortgang te bespreken ”

"Bovendien kan ik mijn tijd verdelen tussen Nederland en Georgia, en dat heeft me geholpen om nauw contact te houden met mijn familie in dit moeilijke jaar. Wanneer ik in Nederland ben, heb ik meestal de hele dag twee laptops aanstaan: een om op te werken, en een om te videobellen met mijn moeder en oma. Zelfs als we weinig tegen elkaar zeggen, kan ik ze daar in Georgia gedurende de hele dag zien, en dan voelt het toch alsof ze heel dichtbij zijn."

Passie uitdragen

"Ik heb natuurlijk veel collega's die net zo gepassioneerd en getalenteerd zijn. We doen gretig kennis op binnen ons werkveld en brainstormen regelmatig met de getalenteerde mensen met wie we werken. Maar de dagen bij NN zijn druk, en er is niet altijd gelegenheid om kennis te delen. Daarom vroeg ik aan het hoofd van onze afdeling of ik een soort masterclass mocht opzetten binnen het CFO. Elke maand bespreekt een van de experts binnen ons team een aspect van zijn of haar werk met de rest van de groep." 

"Dit helpt de jongere collega's die aan het begin van hun carrière staan enorm op weg. De ervaren collega's nemen de tijd om leerzame sessies te organiseren, beantwoorden al onze vragen en maken er een zeer interessante bijeenkomst van. Bovendien brengt het onze afdeling dichter bij elkaar. De sessies zijn tot nu toe een succes en we zijn van plan om ook collega's met een hoge functie als spreker te vragen binnen verwante afdelingen, zoals Risk. De bijeenkomsten worden opgenomen, zodat ook toekomstige collega's er iets aan hebben."

Het gevoel van thuis

"Mijn favoriete hobby heeft ook een wiskundig tintje. Ik ben gek op miniaturen bouwen. Het begon allemaal toen ik een piepklein keukentje van niet meer dan 12 cm hoog cadeau kreeg. Je kunt er zelfs echt mee koken! Sindsdien ontwerp en bouw ik miniaturen. Het is een ontzettend leuke manier om je herinneringen overal en altijd met je mee te nemen." 

"Op dit moment werk ik aan een miniatuurversie van de bibliotheek van mijn opa. Ik wil dat elk detail klopt, tot aan het laatste boek en de laatste stoel. In deze hobby komen veel van mijn passies samen. Met behulp van wiskunde bepaal ik de juiste schaal. Mijn leergierigheid kan ik kwijt als ik moet uitvinden hoe ik piepkleine werkende gloeilampjes en meubeltjes moet bouwen. Dankzij mijn geduld en liefde voor puzzels en creatief bezig zijn, haal ik er veel plezier uit. En eenmaal voltooid draag ik de liefde voor mijn familie altijd bij me met deze kleine, prachtige herinnering aan mijn opa en alles wat we samen deelden."

Dit is een partnerbijdrage van NN Group – Lees hier meer in hun partnerdossier.

NN Group

Lees hier meer van deze partner: Partnerdossier NN Group