Schaalgrootte creëren door regionaal zaken doen

Schaalgrootte creëren door regionaal zaken doen
Gerrit Smit: “Blij met keuze voor VKG en de andere koers die het is geworden”.

Gerrit Smit, een van de directieleden van Verzekerings Collectief Kral Westen, was al sinds 2017 samen met zijn compagnon met een zoektocht bezig hoe zij verder wilden met hun bedrijf. "We stonden voor de keuze: verkopen of een andere koers varen. Het is samen met serviceprovider VKG een andere koers geworden", zegt Smit.

Smit en zijn compagnon onderzochten talloze mogelijkheden, waaronder aansluiting bij landelijke partijen. Er was geen klik, totdat hij bij een receptie een accountmanager van VKG tegenkwam. “Ik vertelde mijn verhaal en kreeg het advies vooral te gaan praten met Tom van der Geer, directeur van VKG. Dat advies heb ik ter harte genomen”, lacht Smit.

“Tijdens dat gesprek heb ik aangegeven waar wij naar op zoek waren, en dat was groei, kwaliteit, goede backoffice en dat wij een sterke speler zijn en wilden blijven. Dat leidde ertoe dat wij een samenwerking zijn aangegaan. VKG is een partij die ons serieus neemt, waar we onszelf kunnen blijven, die ons ontlast op het gebied van administratie en die met ons samen stappen zet om die groei te realiseren.”

Groei door juiste keuze voor VKG

Smit is blij met de keuze voor VKG. “Die keuze voor VKG heeft ons in contact gebracht met een andere partij bij ons in de regio, namelijk Kral Westen. Wij willen beide hetzelfde, groeien, in de regio actief blijven, onze klanten nog beter van dienst zijn en onze medewerkers een goede toekomst bieden. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij sinds 1 oktober 2020 nu door het leven gaan als Verzekerings Collectief Kral Westen met kantoren in Emmen, Ter Apel en Stadskanaal. Inclusief de makelaardij zijn we met 40 mensen actief in de regio Groningen en Drenthe.”

Wij willen de 2.700 bij ons aangesloten adviseurs helpen hun groei te realiseren”

Kracht van VKG Portefeuille Match

VKG Portefeuille Match is ontstaan uit de behoefte om sneller en beter in kaart te hebben wanneer een assurantiekantoor zijn portefeuille wil verkopen en wanneer een assurantiekantoor juist wil groeien door portefeuilles over te nemen. In het verleden kwam VKG vaak net te laat in beeld. “Dan hoorden wij dat iemand zijn portefeuille wilde verkopen en vaak was er dan ook al een koper in beeld. Of waren we gewoon te laat doordat grote partijen portefeuilles opkopen”, vertelt Tom van der Geer.

“Zo ontstond het idee om een platform te ontwikkelen. VKG werkt met zes accountmanagers die heel Nederland bedienen en die horen natuurlijk veel. Door dat nu allemaal te bundelen op dat platform hebben we overzicht en inzicht. Met Portefeuille Match voorzien wij in een behoefte bij assurantiekantoren die hun portefeuille niet aan de hoogste bieder willen verkopen, maar juist willen onderbrengen bij een andere regionale speler. En omgekeerd natuurlijk ook. Kantoren die juist willen groeien en op zoek zijn naar een geschikte partij in de regio om die groei mee te realiseren. Wij willen de 2.700 bij ons aangesloten adviseurs helpen hun groei te realiseren.”

Tom van der Geer: “Mooi dat door regionale samenwerking de beoogde schaalgrootte wordt gerealiseerd en dat VKG Portefeuille Match in een behoefte voorziet.”
Tom van der Geer: “Mooi dat door regionale samenwerking de beoogde schaalgrootte wordt gerealiseerd en dat VKG Portefeuille Match in een behoefte voorziet.”

Goede match is belangrijk

“In het geval van Verzekerings Collectief hebben wij onderzocht welke partijen wij in hun omgeving kennen. We vragen iedereen die we spreken welke kansen ze zien. Op die manier kom je tot een shortlist. Gerrit deed hetzelfde”, zegt Van der Geer. “Wij kijken naar de regionale relaties, naar de klantenbinding, naar de relatie met ons. Het moet klikken en iedereen moet er beter van worden. Overigens zijn we bij grote portefeuilles vaak niet de enige bieder.”

Ook financiën geregeld

De wens om een portefeuille over te nemen is één, maar het moet ook gefinancierd worden. In het verleden namen verzekeraars en banken die financiering voor hun rekening. “Dat gebeurt nu niet meer, omdat zij het pandrecht niet kunnen uitoefenen”, vertelt Van der Geer. “Wij financieren deze portefeuilleovernames, waarbij de voorwaarde is dat de portefeuille door de boeken van VKG gaat. Er is geen enkel bedrijf dat zelf over de middelen beschikt. Dat is waar wij in beeld komen. Wij zijn de enige partij die naast de bemiddeling ook de financiering doet. Dat maakt VKG Portefeuille Match bijzonder!”

Dit artikel is gesponsord door VKG.