Wat levert duurzaam wonen op? Zó overtuig je je klant

Of je het nu doet voor een beter milieu, meer wooncomfort of een lagere energierekening: verduurzaming van de eigen woning kan veel opleveren. Toch is lang niet elke huizenbezitter meteen overtuigd van het nut van verduurzaming. Eerst zal je immers kosten moeten maken, en dat zorgt vaak voor de nodige koudwatervrees.

Des te belangrijker dus om tijdens het hypotheekadviesgesprek goed voor het voetlicht te krijgen wat verduurzaming onder de streep concreet oplevert. Focussen op de totale woonlasten is daarbij een goed hulpmiddel. Want verduurzaming brengt op meerdere manieren geld op.

Lagere energielasten

Zo leiden veel verduurzamingsmaatregelen direct tot een lagere energierekening. Daarbij gaat het in de eerste plaats om zogenoemde ‘no regret’-maatregelen: relatief eenvoudig door te voeren energiebesparende maatregelen (zoals vloer-, dak- en spouwmuurisolatie) met een doorgaans aantrekkelijke terugverdientijd. Oftewel: laagdrempelige maatregelen met een ‘zekere’ opbrengst, waarvan de (toekomstige) woningbezitter doorgaans niet snel spijt zal krijgen.

Grotere investeringen leiden uiteindelijk tot significante besparingen op de energierekening.

Maar ook grotere investeringen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, kunnen een aantrekkelijke keuze zijn. Ze zijn duurder in aanschaf en kennen een langere terugverdientijd, maar ook deze maatregelen leiden uiteindelijk tot significante besparingen op de energierekening.

Hogere woningwaarde

Hoe duurzamer en dus zuiniger een huis is, hoe aantrekkelijker het is voor veel potentiële kopers – en dus hoe hoger de woningwaarde. Op die manier betalen investeringen in duurzaamheid zich vaak vanzelf terug; niet alleen via de energierekening, maar ook via de gestegen marktwaarde van het huis.

Rentekorting

Een duurzaam hypotheeklabel als Woonnu biedt (toekomstige) huizenbezitters die concreet werk maken van verduurzaming een aantrekkelijke korting op de hypotheekrente. Die rentekorting geldt voor het hele hypotheekbedrag en voor de gehele looptijd van de hypotheek – ook bij een tussentijdse verhoging. Verder beloont Woonnu vanaf energielabel C elke verbetering van het label met een rentekorting. Op die manier leiden investeringen in duurzaamheid ook langs de weg van de hypotheek direct tot lagere woonlasten.

Rekenvoorbeeld: van energielabel C naar A

Wat kan verduurzaming concreet opleveren? Dat wordt duidelijk aan de hand van een rekenvoorbeeld. In dit voorbeeld zorgen woningeigenaren Carlijn en Jasper ervoor dat hun tussenwoning uit 1996 een sprong maakt van energielabel C naar energielabel A. Wat betekent dat voor hun totale woonlasten?

  • De totale hypotheek bedraagt 235.000 euro (185.000 euro annuïteit en 50.000 euro aflossingsvrij). De maandlasten bedragen in de oude situatie vóór verduurzaming 820 euro per maand.
  • Om de sprong te maken van energielabel C naar A voeren Carlijn en Jasper meerdere verduurzamingsmaatregelen door. Ze investeren in vloerisolatie, zonnepanelen, HR++-glas en een HR++-ketel. De kosten hiervoor bedragen 11.901 euro, maar dankzij subsidies en btw-teruggave gaat hier nog 1.582 euro van af. De totale netto kosten komen daarmee uit op 10.319 euro.
  • Voor het oversluiten van hun hypotheek betalen ze eenmalige oversluitkosten (deze bestaan uit notariskosten, advieskosten taxatiekosten en een rentevergoeding) van 5.155 euro. De totale kosten komen daarmee uit op 15.474 euro. Deze kosten betalen Carlijn en Jasper uit eigen zak.
  • Daar staat tegenover dat hun maandelijkse hypotheeklasten door de rentekorting dalen naar 724 euro per maand. Een maandelijkse besparing van 96 euro.
  • Ook gaan Carlijn en Jasper flink besparen op hun energielasten. Betaalden ze eerst nog 149 euro per maand, na de verduurzaming is dat nog maar 79 euro. Een maandelijkse besparing van 70 euro.
  • De totale woonlasten (hypotheek + energielasten) dalen hierdoor aanzienlijk: van 970 euro naar 803 euro per maand. Een besparing van 167 euro per maand. Oftewel: ruim 2.000 euro per jaar.
  • De terugverdientijd van alle gemaakte kosten (voor zowel de maatregelen als het oversluiten van de hypotheek) bedraagt een kleine acht jaar. Hierbij is rekening gehouden met zowel de lagere energielasten als met de lagere hypotheekrente die Carlijn en Jasper na oversluiten betalen.
  • Bovendien stijgt de woning door alle verduurzamingsmaatregelen 8.000 euro in waarde.

Focus op totale woonlasten

Verduurzaming levert kortom op meerdere manieren geld op, zeker op de lange termijn. Des te slimmer dus om als hypotheekadviseur te focussen op de totale woonlasten, waarbij je alle financiële voordelen van verduurzaming meeneemt. Zo maak je voor de klant inzichtelijk wat verduurzaming oplevert. Je maakt het tevens aantrekkelijker voor huiseigenaren om er écht werk van te maken, op basis van een gedegen financieel advies.

Helder zicht op de mogelijkheden

De verduurzamingcheck van Woonnu geeft binnen één minuut inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor iemands woning, inclusief meer informatie over de terugverdientijd van de benodigde investering. Ook maakt deze tool inzichtelijk hoe je klant profiteert van duurzaamheidskorting op de hypotheekrente vanaf energielabel C.

Wil je klant nog meer zekerheid over de opbrengsten? Dan biedt Woonnu ook de mogelijkheid om een duurzaamheidsadvies ‘op maat’ aan te vragen bij duurzaamheidspartner Susteen.

Dit artikel is gesponsord door Woonnu.