nieuws

Employee benefits hoger op de agenda’s van risk managers

Schade 1531

Voordelen voor medewerkers, bijvoorbeeld rondom verlof, sociale zekerheid en zorg – zogenaamde ‘employee benefits’ – staan steeds hoger op de agenda’s van risk en insurance managers, volgens het internationale vakblad Commercial Risk.

Employee benefits hoger op de agenda’s van risk managers

Het bieden van flexibele en moderne regelingen voor medewerkers kan groot verschil maken in de strijd om talent. Tegelijkertijd is het budget dat aan employee benefits wordt besteed erg groot en zijn er besparingen te realiseren door dit soort regelingen centraal in te kopen en beheren. Zeker voor grotere, multinationale bedrijven is het zinvol om dit als onderdeel van een wereldwijd programma te doen. Risk en insurance managers zijn dan ook steeds vaker in overleg met hun HR-collega’s en het senior management over hoe hun expertise ingezet kan worden om employee benefits efficiënter te managen.

Efficiënter inkopen en beheren

De Duitse risk managers vereniging, GVNW, organiseerde recent een congres dat volledig gericht was op employee benefits vanwege de snel toenemende interesse in het onderwerp. GVNW-bestuurslid Mathieas Kohl licht in het Commercial Risk artikel toe dat het belangrijk is te onderzoeken hoe regelingen voor medewerkers efficiënter ingekocht en beheerd kunnen worden: “Zo’n proces kost normaliter drie tot vijf jaar en is uitdagend omdat de relevante wet- en regelgeving per land verschilt. Maar met een aantal intelligente stappen kun je grote verbeteringen realiseren, zelfs eenvoudiger dan met zakelijke verzekeringen.”

Risk- en HR-managers: hand in hand

Stijn Réz, Manager Accident & Health Benelux bij Chubb herkent de ontwikkeling geschetst in het Commercial Risk artikel, maar ziet in de praktijk dat risk management en HR nog te vaak niet of onvoldoende samenwerken. “Neem een onderwerp als business travel. Dit is meestal het domein van risk management. We zien dat security daar steeds vaker bij aansluit, maar HR vaak nog niet. Als ze meer gebruik maken van elkaars kennis, komt dat onder andere de communicatie richting medewerkers ten goede. En voorkom je verschillende verwachtingen op het moment dat er een incident is. Bovendien verbeter je je kansen op de arbeidsmarkt: potentiële medewerkers willen weten hoe een werkgever voor hen zorgt. Als risk en HR-managers hand in hand optrekken rondom employee benefits, kunnen ze hun zorgplicht veel efficiënter en effectiever invullen.”

Lees het hele artikel op Commercial Risk. Om het artikel te kunnen lezen is gratis registratie vereist.

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Reageer op dit artikel