nieuws

Europese bedrijven vrezen cyberaanvallen (WEF)

Schade 709

Bedrijven in Europa en Noord-Amerika zien cyberrisico’s als grootste bedreiging. Dat stelt het World Economic Forum (WEF) in het Regional Risks for Doing Business Report.

Europese bedrijven vrezen cyberaanvallen (WEF)

Op nummer 1 in Europa staan cyberaanvallen, gevolgd door het risico op een ‘vermogenszeepbel’ en het falen van het binnenlands bestuur. De top 10 eindigt met datafraude. In Noord Amerika staan cyberaanvallen en datafraude bovenaan de lijst. Ook in Oost-Azië en de Pacific regeert de angst voor cyberaanvallen.

Regionale verschillen

Het Regional Risks for Doing Business Report is onderdeel van WEF’s jaarlijkse Global Risk Report en onderzoekt regionale verschillen in de risicoperceptie van ruim 12.500 executives.

Wereldwijd staan werkloosheid (of juist onderbezetting) op de eerste plaats van wat bedrijven zien als bedreiging. Dit geldt vooral voor landen die economisch minder ontwikkeld zijn, zoals de landen beneden de Sahara. Bij de economisch meest ontwikkelde landen staan cyberrisico’s met stip bovenaan.

Wannacry

De stijging van de risicoperceptie van cyberaanvallen kreeg een boost door de WannaCry en NotPetya aanvallen die zorgden voor disrupties en financiële verliezen bij bedrijven wereldwijd.

“We zullen terugkijken op 2017 als het jaar dat de wereld de potentiële reikwijdte van onze kwetsbaarheid voor cyberaanvallen serieus begon te nemen”, zegt het rapport.

Brexit

Opvallend voor het WEF was de hoge score van het risico ‘falen van binnenlands bestuur’ in Europa, onder meer in Groot-Brittannië waar bedrijven een flinke knauw kregen door Brexit.

Andere regionale opvallendheden zijn de angst voor het falen van financiële instituten in Italië en voor werkloosheid in Frankrijk. Volgens het WEF is er in Europa nog steeds sprake van een post-crisis-unease: een onbehagen veroorzaakt door de crisis.

 

Top 10 wereldwijde risico’s:

1: Werkloosheid of onderbezetting

2: falen van nationaal bestuur

3: energieprijsschok

4: fiscale crises

5: cyberaanvallen

6: sociale instabiliteit

7: falen van financiële mechanismen of -instituten

8: falen van kritische infrastructuur

9: falen van regionaal en wereldwijd toezicht

10: terroristische aanvallen

 

Top 10 Europese risico’s:

1: cyberaanvallen

2: vermogenszeepbel

3: falen van nationaal bestuur

4: falen van financiële mechanismen of –instituties

5: Werkloosheid of onderbezetting

6: financiële crises

7: falen van stadsplanning

8: conflicten tussen staten

9: grootschalige onvrijwillige migratie

10: datafraude of -diefstal

 

Lees het gehele artikel en onderzoek op Commercial Risk Online. Om te kunnen inloggen is een (gratis) inlog of registratie vereist.

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Reageer op dit artikel