nieuws

‘Verzekerde schade Irma kan in VS veel groter worden dan Harvey’

Schade 2121

Afhankelijk van hoever orkaan Irma dit weekend over het vasteland van Florida raast, kunnen de verzekerde verliezen veel verder oplopen dan bij Harvey in Houston. Dat schrijft S & P Global vandaag in een rapport over de te verwachten schade. Verzekeraars en herverzekeraars zouden rekening moeten houden met een schadebedrag van $ 130 miljard.

‘Verzekerde schade Irma kan in VS veel groter worden dan Harvey’

S & P schrijft in het rapport dat de exacte impact van Irma af zal hangen van het pad dat de orkaan kiest. Maar als het een categorie 5-orkaan blijft en iets ten zuiden van Miami aan land komt, dan kan de verzekerde schade voor Florida oplopen tot $ 130 miljard. Ter vergelijking: de schade van orkaan Harvey in Texas werd een week geleden geschat op een verzekerde schade van $ 15 miljard.

Evacuatie

De belangrijkste schadeoorzaak van Irma zal de zeer krachtige storm zijn, voorspelt S & P Global, en niet zozeer overstromingen. Ook verwachten de opstellers van het rapport dat autoverzekeraars niet zo hard geraakt zullen worden als bij Harvey. Bij die orkaan werd nauwelijks geëvacueerd, waardoor veel auto’s achterbleven in ondergelopen gebieden. Florida speelt met evacuaties al wel in op mogelijke overstromingen. “Dit zal de verliezen voor de autoverzekeringsmarkt beperken”, aldus S & P.

Irma richtte eerder deze week een gigantische ravage aan op Sint-Maarten. Tot claims op opstalverzekeringen bij Nederlandse verzekeraars zal die ramp niet leiden. De verzekeraars kopen niet rechtstreeks verzekeringen in het Caribisch gebied, omdat daar een aparte vergunning voor nodig is. Wel kan er schade zijn voor verzekeraars die actief zijn op de herverzekeringsmarkt. Vooralsnog is daar geen inschatting van te maken.

Reageer op dit artikel