nieuws

Schade Petya-virus: misgelopen havengeld en bederfelijke waar

Schade 1047

De precieze schade door het ransomwarevirus Petya moet nog worden vastgesteld. Dat verschillende partijen in en om de Rotterdamse haven extra kosten hebben moeten maken, staat volgens expertisebedrijf Cunningham Lindsey wel vast. Dat Rotterdam een echte transitiehaven is, speelt daarbij volgens Ton Schox, specialist practicegroup Marine, een belangrijke rol.

Schade Petya-virus: misgelopen havengeld en bederfelijke waar

Sinds vorige week dinsdag lagen de twee terminals van de Deense containerrederij APM in de Rotterdamse haven stil door het Petya-virus. De eerste terminal op de Maasvlakte kon na drie dagen weer open omdat deze met een eigen systeem werkt. De tweede terminal kon pas gisteren weer open omdat het virus het volledig geautomatiseerde systeem volledig had lamgelegd.

Uitwijken naar andere havens

Exacte schadebedragen zijn volgens Ton Schox nog niet te noemen. De Rotterdamse vestiging van Cunningham Lindsey werkt bij het inventariseren van de schade nauw samen met de Engelse collega’s van de practicegroup Cyber. Schox: “Sommige containerschepen hebben moeten uitwijken naar andere terminals of havens. Als dat buiten Rotterdam was dan scheelt het havengeld.”

Boot gemist

Een belangrijke potentiële schadepost schuilt volgens Schox in de containers die vorige week niet konden worden overgeladen bij de getroffen containerterminals. Schox: “Rotterdam is een echte transitiehaven met veel doorvervoer naar omliggende landen. Deze containers hebben letterlijk de boot gemist. Containers met bederfelijke waar kunnen in de problemen zijn gekomen omdat er geen genoeg aansluitingen voor handen waren of dat de houdbaarheid zeer gevoelig is. Een aantal containers zijn ook op alternatieve locaties tijdelijk neergezet, hopelijk zijn deze allemaal te tracken.”

Reageer op dit artikel