nieuws

‘Kwart geldverstrekkers bestraft verduurzamen woning met renteopslag’

Financiële planning 894

‘Kwart geldverstrekkers bestraft verduurzamen woning met renteopslag’

Een kwart van de geldverstrekkers staat het kopers niet toe 106% van de marktwaarde te lenen om een woning energiezuiniger te maken. Nog eens een kwart werpt een forse drempel op in de vorm van een renteopslag over het hele hypotheekbedrag. Die kan oplopen tot 0,55%. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) uit een rondgang langs hypotheekverstrekkers.

De belangenvereniging kaart het probleem aan in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Volgens Eigen Huis moeten banken en andere geldverstrekkers kopers juist helpen bij het verduurzamen van hun huis. Ze straffen met een hogere rente of andere drempels opwerpen, werkt averechts.

Hogere rente

Bij 8 van de 31 geldverstrekkers kunnen kopers niet 106% van de woningwaarde lenen om te verduurzamen. Dat zijn volgens het onderzoek ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Acht andere geldverstrekkers berekenen een hogere rente. Die opslag varieert van 0,08% tot 0,55% over het hele hypotheekbedrag. “Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant”, aldus directeur Cindy van de Velde van VEH.

SNS: twee tarieven

Volgens Eigen Huis betalen huizenkopers met plannen voor energiebesparing de hoogste opslag bij SNS. Een woordvoerder van SNS-moeder Volksbank zegt in een reactie tegen persbureau ANP dat de hogere rente helemaal niets te maken heeft met verduurzaming. De bank hanteert een tarief voor hypotheken tot 100% van de woningwaarde en één voor erboven. “Dat geldt ook voor mensen die een hypotheek oversluiten of een restschuld financieren.”

“We zien wel dat het raar is dat verduurzamen een van de weinige manieren is om nog meer dan 100% te lenen, terwijl dat dan meer kost”, geeft de woordvoerder aan. De Volksbank kijkt of het mogelijk is om dat te veranderen.

Reageer op dit artikel