nieuws

Fiew komt met volledig geautomatiseerd hypotheekadvies voor startende singles

Financiële planning 2224

Fiew biedt vanaf donderdag aan alleenstaande starters volledig geautomatiseerd hypotheekadvies. Van inventarisatie tot rapportage komt er geen mensenhand aan te pas, stelt Wim Fortuin van het advieskantoor uit Brielle. Voor het goedkoopste pakket, enkel ongeautoriseerd advies, betaalt de single een tientje. De kosten voor een door een adviseur van mens en bloed nagelopen advies plus de bemiddeling van de hypotheekaanvraag komen uit op € 790.

Fiew komt met volledig geautomatiseerd hypotheekadvies voor startende singles

Fiew zegt de eerste in Nederland te zijn die online volledig geautomatiseerd hypotheekadvies aanbiedt. De adviseur richt zich in eerste instantie alleen op singles die starter zijn op de huizenmarkt. Voor het eind van het jaar wil het bedrijf, met zo’n 20 mensen in dienst, ook een module online zetten voor samenwonende starters. Daarna volgen mogelijk modules voor andere doelgroepen zoals doorstromers. Volgens Fiew gaat het om advies op maat en niet om execution only. Als de starter wil afwijken van het advies, geeft de software aan wat dat betekent voor de maandlasten en voor de risico’s.

Drie pakketten

Volgens Fortuin biedt het bedrijf drie pakketten. “In het eerste pakket doorloopt de starter onze hele applicatie en krijgt hij uiteindelijk een advies. De software stelt alle benodigde vragen en verwerkt de antwoorden zelfstandig. Als een klant ook een geautoriseerd adviesrapport wil, neemt hij pakket 2 af. Pas dan komt een van onze financieel adviseurs in beeld. Die checkt of alle documenten zoals paspoort en werkgeversverklaring overeenkomen met wat de consument heeft ingevuld. Ons derde pakket bevat bovendien bemiddeling van de hypotheekaanvraag.”

De online applicatie doorlopen kan volgens Fortuin in drie kwartier. Wie secuur alle stappen wil doorlopen, moet echter rekenen op 2 à 3 uur, zegt hij. Voor de autorisatie van het rapport rekent Fiew twee werkdagen. Hoe lang die stap duurt, hangt verder af van hoe snel de klant de kopieën van alle benodigde documenten aanlevert.

Fortuin verwacht dat de meeste klanten alle drie pakketten zullen afnemen. De kosten daarvoor bedragen € 790. Het eerste pakket kost slechts € 10 en is volgens Fortuin ook al heel nuttig voor singles. “Ze hebben dan inzicht in hun financiële huishouding en weten precies wat ze nodig hebben voor een mogelijke hypotheekaanvraag. Het advies is volledig, alleen is er geen controle of wat je zelf hebt ingevuld allemaal klopt.”

Benieuwd naar Independer

Fortuin zegt vol verwachting uit te kijken wat een grote partij als Independer binnenkort gaat doen op het gebied van geautomatiseerd hypotheekadvies. Directeur Coen de Ruiter kondigde vorige maand op am:hypotheken aan binnen een paar maanden online advies te lanceren. Fortuin was bij die bekendmaking aanwezig. Hij vindt het op basis van wat De Ruiter vertelde moeilijk in te schatten waarin het product van Independer zal verschillen van de module van Fiew.

Reageer op dit artikel