nieuws

Wiertsema (Adfiz): Verzekeraars laten echte risico’s versloffen

Branche 1067

Wiertsema (Adfiz): Verzekeraars laten echte risico’s versloffen

Verzekeraars kiezen steeds vaker voor makkelijk verzekerbare risico’s die goed scoren in de vergelijkingslijstjes. Dit stelt Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandbericht aan de leden. Volgens Wiertsema dreigen bepaalde risico’s hierdoor onverzekerbaar te worden.

“Steeds vaker bereiken mij signalen over de (praktische) onverzekerbaarheid van bepaalde risico’s”, vertelt Wiertsema, die taxi’s en recyclingbedrijven als voorbeeld noemt. In Adfiz Magazine dat later deze week verschijnt, vertelt een Adfiz-lid over zijn – overigens vruchteloze – queeste om een WA + casco verzekering te sluiten voor de vrachtwagencombinatie van een veetransporteur. Wiertsema: “Dat een ondernemer zich niet tegen elk risico kan indekken, is begrijpelijk. Maar het niet kunnen verzekeren van een taxi of een veetransportwagen? Kom op, dat gaat er bij mij niet in!”

Onder de prijs

De Adfiz-directeur stelt er begrip voor te hebben dat verzekeraars winst willen maken. En dat ze keuzes moeten maken en geen producten onder de prijs willen aanbieden, zoals bij autoverzekeringen. “Maar dat vraagt ook niemand van ze. Het is algemeen bekend én breed geaccepteerd dat bijvoorbeeld mensen die meer risico lopen soms ook iets meer premie betalen dan mensen die minder risico lopen. Maar zo lang deze mensen kunnen kiezen uit een ruim aanbod aan verzekeraars kan het risico worden gespreid en staan de premies in verhouding tot dat risico.”

Navelstaarderij verzekeraars

Wiertsema beticht de verzekeraars van navelstaarderij. “In plaats van naar de markt te kijken en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk risico’s verzekerbaar blijven, bekruipt mij af en toe het gevoel  dat verzekeraars voor de veilige weg (lees: risico’s) kiezen en het hen voornamelijk te doen is om hoog te eindigen in de top 3 van vergelijkingslijstjes” Hierdoor verschraalt volgens Wiertsema het brede aanbod en concentreren risico’s zich bij slechts een handvol verzekeraars zodat premies fors stijgen.

Bundelen risico’s

“Solidariteit is het fundament van de verzekeringssector. Verschillende risico’s moet je daarom juist bundelen. Dus waarom als verzekeraar niet ook een breed pakket dekkingen blijven bieden? En op de beurs niet alleen voor hoge percentages intekenen, maar ook voor kleine? Door deze spreiding voorkomen we dat hardwerkende ondernemers de dupe worden.”

Breedte van het aanbod

Wiertsema roept de sector om samen deze handschoen samen op te pakken en kondigt tegelijk aan de breedte van het aanbod in ieder geval onderdeel wordt van het PrestatieOnderzoek 2018. “Want als we niet uitkijken zitten we straks met een volledig onverzekerde markt omdat de verzekerbare risico’s zó klein zijn dat de klant ze ook zelf kan dragen en de echte risico’s zó groot en individueel dat de premie onbetaalbaar is. En dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Reageer op dit artikel