nieuws

ASR neemt Generali Nederland over voor € 143 miljoen

Branche 6820

ASR neemt Generali Nederland over voor € 143 miljoen

ASR heeft de strijd om Generali Nederland gewonnen. De verzekeraar kondigt vandaag aan Generali Nederland over te nemen van Assicurazioni Generali S.p.A. (Generali Group). ASR betaalt € 143 miljoen voor de transactie die nog goedgekeurd moet worden door toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en De Nederlandsche Bank.

ASR verwacht dat de activiteiten van Generali € 30 miljoen gaan bijdragen aan het netto operationeel resultaat. De kosten van de overname schat de verzekeraar op € 200 miljoen. Dat is inclusief de overnamesom. Het verschil is de verwachte kapitaalstorting die ASR plant te doen in Generali Nederland. ASR verwacht een rendement van 12% op de voorgenomen investering. In 2016 boekte Generali Nederland een verlies van € 13,3 miljoen op Leven en een winst van bijna € 4 miljoen op Schade.

Eerste kwartaal 2018

Generali is ruim 145 jaar actief op de Nederlandse markt en heeft op dit moment 350 werknemers. In 2016 realiseerde de schade- en levensverzekeraar een omzet van € 379 miljoen. Hiervan kwam € 275 miljoen voor rekening van schade, € 104 miljoen voor levensverzekeringen.

De toezichthouder DNB en concurrentiewaakhond ACM moeten de overname nog goedkeuren. De ondernemingsraden van beide bedrijven hebben al wel positief geadviseerd. ASR en Generali verwachten het overnameproces in het eerste kwartaal van 2018 af te ronden. In de loop van volgend jaar worden de activiteiten van Generali verhuisd naar de kantoren van ASR. Het pand van Generali Nederland in Diemen sluit dan zijn deuren.

Banenverlies

De volledige integratie van de activiteiten van Generali in ASR moet uiterlijk in 2020 afgerond zijn, aldus de verzekeraar. ASR sluit niet uit dat daarbij banen verloren zullen gaan. Verzekeringspolissen van Generali Nederland worden ondergebracht bij ASR-labels “zodra dat mogelijk is”. De verzekeraar laat weten eerst de twee levenbedrijven juridisch te integreren, omdat daar een kapitaalinjectie nodig is. Daarna volgen de schadebedrijven.

Groei door gerichte overnames

“Deze acquisitie past uitstekend in onze strategie om ook te groeien door middel van gerichte overnames en is consistent met onze belofte aan de aandeelhouders om kapitaal in te zetten voor winstgevende groei en kapitaalgeneratie”, aldus CEO Jos Baeten in een persbericht. “Generali Nederland is een mooi bedrijf dat producten en diensten biedt die goed aansluiten bij ASR. Gezamenlijk vormen we een nog sterker bedrijf met een stevige positie in het intermediaire distributiekanaal.”

Achter het net

ASR was niet de enige verzekeraar die aasde op Generali Nederland. In de geruchtenmolen circuleerden ook de namen van de Reinsurance Group of America (RGA) en Vivat. Zij vissen nu achter het net. Twee weken geleden zei minister Dijsselbloem nog dat een acquisitie door Vivat op korte termijn niet aan de orde is.

Lees ook: ASR-baas Baeten: ‘Merk Generali verdwijnt uit Nederland’ en Mosman (Generali): ‘ASR is voor ons het beste alternatief’.

Reageer op dit artikel