Obvion mag woning huisjesmelkers openbaar verkopen om verzwijging kamerverhuur

Obvion mag woning huisjesmelkers openbaar verkopen om verzwijging kamerverhuur

Hypotheekverschaffer Obvion mag de woning van een stel in Arnhem in het openbaar verkopen omdat er zonder toestemming kamers worden verhuurd. Dat heeft het Arnhemse gerechtshof bepaald.

Obvion heeft het echtpaar nooit toestemming gegeven voor verhuur van kamers. Volgens de hypotheekvoorwaarden mag alleen verhuurd worden als de hypotheekverstrekker daar toestemming voor geeft. De kamerverhuurders hebben daar nooit om gevraagd. Het echtpaar vond dat Obvion "geen redelijk belang" heeft bij openbare verkoop, omdat zij hun hypotheek betaalden en het hypotheeklabel van Rabobank volgens hen geen last heeft van de kamerverhuur.

Andere rentetarief bij kamerverhuur

Volgens de rechter heeft Obvion duidelijk gemaakt waarom zij dit niet toestaat. Er gelden andere voorwaarden, bijvoorbeeld op het vlak van de inkomenstoets. Ook gelden er andere rentetarieven in geval van een hypotheeklening voor een woning waarin wel kamers mogen worden verhuurd. Het hof stelt ook dat duidelijk is geworden dat het echtpaar de hypotheek maandelijks niet kan betalen als de huurinkomsten wegvallen. Daarbij heeft het echtpaar Obvion onvoldoende op de hoogte gehouden over hun financiële toestand. "Obvion heeft het echtpaar tijdig gewaarschuwd en heeft hun een redelijke termijn gegund om alsnog hun verplichtingen na te komen", aldus de rechter.

Redactie

Redactie