Rentefout klantenportaal valt Aegon niet aan te rekenen; klant moest beter weten

Rentefout klantenportaal valt Aegon niet aan te rekenen; klant moest beter weten

Klanten met een Aegon-hypotheek waren in de veronderstelling dat ze een hypotheek met een variabele rente hadden afgesloten. In hun online 'Mijn Aegon'-omgeving stond echter dat er sprake was van een rentevaste periode. De consumenten vonden dat ze op het verkeerde been waren gezet en klaagden hierover bij Kifid. Toch kreeg Aegon gelijk.

De klanten gingen in 2022 op de website van Aegon op zoek naar een mogelijkheid om hun variabele rente voor een bepaalde periode vast te zetten. In 'Mijn Aegon' stond het volgende vermeld: “Voor deze leningdelen loopt de rentevaste periode nog niet af. Op 1 februari 2037 loopt de rentevaste periode van dit leningdeel af.” Hieruit trokken de consumenten de conclusie dat de rente vast stond.

Later ontvingen de consumenten een nota voor de hypotheekrente, waaruit zij opmaakten dat het rentepercentage gewijzigd was. Ze vroegen Aegon hoe dit kon, omdat zij dachten dat hun rente vast stond. Telefonisch heeft Aegon de mensen laten weten dat zij geen vaste rente hadden. De hypotheekverstrekker heeft de klanten vervolgens een aanbieding gestuurd voor het (alsnog) vastzetten van de rente. Daar zijn de consumenten niet ingegaan.

Betrouwbaarheid informatie klantenportaal

Bij Kifid klagen ze over de het feit dat Aegon hen verkeerd geïnformeerd heeft op Mijn Aegon. Ze vinden dat ze mochten vertrouwen op de juistheid van de informatie op het klantenportaal. De reden dat ze niet op het voorstel van Aegon ingingen, is omdat ze zogezegd eerst wilden nagaan hoe het kwam dat zij al
tijden hadden geconcludeerd dat de rente vast stond.

De consumenten willen dat Aegon de rente van hun hypotheek met terugwerkende kracht vastzet vanaf september 2022, tegen het rentepercentage zoals dat in september 2022 vermeld stond in Mijn Aegon, te weten 2,28 procent, dan wel het toen geldende rentepercentage voor de door de klanten gekozen rentevaste periode. Daarnaast willen ze vergoeding van het tot op heden teveel betaalde aan rente.

Correcte uitvoering overeenkomst

Dat er op een bepaalde pagina van Mijn Aegon vermeld stond dat de rentevaste periode op 1 februari 2037 zou aflopen, maakt volgens Kifid niet dat dit rechtsgeldig tussen partijen is overeengekomen. "Aegon heeft naar het oordeel van de commissie dan ook correcte uitvoering aan de overeenkomst gegeven door de variabele rente bij de consumenten in rekening te brengen."

Dat de klanten, zoals Aegon zegt, de verkeerde pagina van Mijn Aegon geraadpleegd, doet volgens de geschillencommissie niet af aan het feit dat Aegon onjuiste informatie heeft verstrekt over de hypotheek van de consumenten en hiermee onzorgvuldig heeft gehandeld. "De commissie is echter van oordeel dat de consumenten niet hadden mogen vertrouwen op de juistheid van de informatie op de betreffende pagina van Mijn Aegon." Het advies is bindend.

Alexandra Meijer

Alexandra Meijer

Redacteur AM