De Hypotheker: 'Huizenmarkt lijkt zich geleidelijk te herstellen'

De Hypotheker: 'Huizenmarkt lijkt zich geleidelijk te herstellen'

In juli is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning met 4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gemiddelde hypotheekbedrag lag afgelopen maand op 321.818 euro, zo blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Na veertien opeenvolgende maanden van dalingen is sinds vorige maand een kentering te zien, het hoogste niveau sinds april 2022.

Volgens de hypotheekadviseur wijst de stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag er mede op dat de huizenmarkt zich geleidelijk lijkt te herstellen. Zo is het woningaanbod toegenomen met 29 procent in het tweede kwartaal van 2023 in vergelijking met het eerste kwartaal. Daarnaast hebben huizenzoekers door de hogere overdrachtsbelasting minder concurrentie van beleggers.

Meer kans voor starters

De opleving van de woningmarkt is terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen. In het eerste kwartaal van dit jaar was een stijging zichtbaar van 12 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en die zette in het tweede kwartaal door (plus 17 procent). “Het herstel op de woningmarkt lijkt zich voort te zetten. Vooral starters krijgen meer perspectief op een woning. Dit komt tot uitdrukking in de geleidelijke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag waarvan sinds juli sprake is”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Toch is er reden voor terughoudendheid. Er is nog altijd sprake van grote woningschaarste. Op dit moment is sprake van een tekort van ruim 390.000 woningen. Dat is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een jaar geleden. Er zijn structurele plannen nodig, omdat iedereen goed en betaalbaar moet kunnen wonen”.