'Tijdelijk in het buitenland-verzekering' voor digital nomads

'Tijdelijk in het buitenland-verzekering' voor digital nomads

De pandemie heeft ons laten zien dat we (natuurlijk niet voor alle beroepen) overal kunnen werken. Zolang er goede wifi is. Het maakt dus niet meer uit waar je bent, als je maar online komt. Als je thuis kunt werken, waarom dan niet in het buitenland? Een artikel van Chantal Deen.

Digital nomads

Steeds meer zzp'ers vertrekken juist nu naar het buitenland om te werken en te genieten van een andere omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld in de avond werken en overdag wandelen in een nieuwe omgeving of snorkelen. Nu vinden deze werkvakanties zich nog in Europa plaats maar als de grenzen weer verder opengaan, is een verre bestemming met een goede wifi-aansluiting dichterbij dan ooit.

Wie zegt dat we minder gaan reizen door de pandemie en het veranderende klimaat, zit er wat mij betreft naast. We hebben juist nu ervaren met thuiswerken hoe belangrijk de balans tussen werk en privé is. Of het nu gaat om je kinderen zelf uit school halen tot aan overdag een uurtje sporten, alles kantelt. Voorheen ging je misschien twee weken op vakantie; nu kun je er twee weken aan vastplakken en dit combineren met werk en ontspanning. De digital nomads weten al veel langer hoe je je werkende leven aangenamer kunt maken.

Italiaanse roddels

Zie je het al voor je? Ik wel, ik droom al een poos van een maand lang in Rome verblijven. In een Italiaanse straat (in een Airbnb) waar de vrouwen de hele dag uit het raam hangen en elkaar de laatste roddels vertellen. Dan werk ik in de ochtend (uiteraard met oordopjes in om de stemmen van mijn Italiaanse buurvrouwen te dempen) en doe daarna een siësta. De tijd die overblijft vul ik met uitstapjes naar de markt, een beetje hangen op een plein met fontein en de hele Amalfikust bekijken. Dit alles uiteraard in goed overleg met mijn collega’s. Zo kan ik mijn vakantiegevoel verder oprekken en ook werken. Gegarandeerd dat mijn baas er een uitgebalanceerde werknemer voor terugkrijgt.

Investeer in een goede verzekering

Als je niet langer dan 182 dagen aaneengesloten van huis bent, verandert er niet zoveel als het gaat om je verzekeringen. Je zorgverzekering blijft van kracht zolang jij ingeschreven staat in Nederland en/of belasting in Nederland betaald. En voor de overige reisrisico’s is het afsluiten van een goede reisverzekering een slimme investering.

Het kan natuurlijk ook zomaar gebeuren dat je je tijdelijke verblijf in het buitenland wil omzetten naar een definitieve verhuizing. Dan verandert er wel het een en ander. Als je je uitschrijft in Nederland en je ook elders belasting gaat betalen, vervalt je zorgverzekering. Niet elk land heeft een soortgelijke verzekering die wij hier hebben. Het loont om dan goed te kijken waar je welke verzekering beste kunt afsluiten zeker als er andere verzekeringen wegvallen.

Wij zijn er voor mensen met ongewone verhalen die gewoon goed verzekerd willen zijn. Van een leven over de grens tot een bijzonder bezit: OOM verzekert het. Neem gerust contact met ons op, mijn collega’s kunnen je verder helpen zodat jij je buitenlandavontuur kunt voortzetten. Of je nu lange tijd of een maand in het buitenland verblijft, geniet ervan en blijf in balans.

Dit artikel is gesponsord door OOM