nieuws

CDA, PvdA en SP willen boetes en dwangsommen voor dralende verzekeraars

Schade 1742

Verzekeraars moeten gestraft kunnen worden met boetes en dwangsommen als een letselschadevergoeding te lang op zich laat wachten. CDA, PvdA en SP hebben daar een gezamenlijke initiatiefnota voor opgesteld, die ze presenteerden bij consumentenprogramma Radar. Ze pleiten ook voor een onafhankelijke tuchtraad voor dralende verzekeraars.

CDA, PvdA en SP willen boetes en dwangsommen voor dralende verzekeraars

De Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA), Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) stellen dat verzekeraars de gedragsregels voor de afhandeling van letselschades stelselmatig aan hun laars lappen. Dat doen ze volgens Van Nispen omdat er geen sancties staan op overtreding. “Er is geen prikkel voor verzekeraars om alles op alles te zetten, zodat letselschadezaken snel en zorgvuldig worden afgehandeld”, zegt Van Nispen bij Radar.

Overtreding bestraffen met dwangsom

Het drietal vindt dat aan de bepaling dat er binnen drie maanden gereageerd moet worden op de aansprakelijkheidstelling wordt toegevoegd dat verschuldigde bedragen binnen 14 dagen worden uitgekeerd. Inclusief facturen van de advocaat. Door in de wet op te nemen dat correspondentie altijd binnen zes weken beantwoord moet worden, wordt eindeloos traineren volgens de politici voorkomen. Overtreding moet dan bestraft worden met een dwangsom.

Kifid geen oplossing

De Kamerleden zien ook graag een nieuwe tuchtraad ingesteld worden. Kifid is volgens hen geen oplossing, omdat zij de schadeafwikkeling niet kunnen bespoedigen en de geschillencommissie ook geen sancties oplegt.

Directe verzekering

Het Verbond van Verzekeraars erkent in een reactie de problemen in het huidige stelsel. Wat de verzekeraars betreft zou er daarom een nieuw systeem moeten komen met een directe verzekering en standaardisering van letsel. Dan kan een slachtoffer zich tot zijn eigen verzekeraar wenden en is er sneller duidelijkheid over de hoogte van de vergoeding.

Reageer op dit artikel