nieuws

Nijmeegse buien niet zichtbaar in Amerikaanse statistieken; regenverzekeraar keert niet uit

Schade 9074

Is het handig om een regenverzekering af te sluiten? Een dergelijke verzekering wordt nog wel eens als onzinnig bestempeld. Toch sloot de organisator van We Love the 90’s festival een regenverzekering af voor het festival dat werd gehouden in wat – naar later bleek – de droogste zomer aller tijden.

Nijmeegse buien niet zichtbaar in Amerikaanse statistieken; regenverzekeraar keert niet uit

Een goede gok, zo leek, want ondanks de droogte regende het op de bewuste dag pijpenstelen. Toch keert regenverzekeraar Tokio Marine niet uit, omdat een Amerikaans weerbureau de Nijmeegse regenbuien niet in de statistieken heeft staan.

Tokio Marine

Oranisator Daan van den Nouweland van het Nijmeegse festival en Tokio Marine stonden recent voor rechter, zo meldt het Financieele Dagblad. Inzet: de verzekeraar moet als het aan de festivalorganisatie ligt alsnog tot uitkering overgaan.

Droogste zomer

De organisator had voor € 7.000 een regenverzekering afgesloten bij de Japanse verzekeraar om de gevolgen op te vangen wanneer de weergoden het festival onverhoopt niet goed gezind zouden zijn. Een bijna overbodige luxe in wat de droogste zomer aller tijden is geweest.

Donkere wolken

Echter precies op de dag van het festival pakten donkere wolken zich samen boven Nijmegen en zorgde regenbuien ervoor dat het festival veel minder bezoekers trok dan op een mooie zomerdag het geval zou zijn geweest. Ook de drankverkoop stortte in.
Een aderlating voor de organisatie, maar de regenverzekering moest uitkomst bieden. Die zou € 400.000 uitkeren als er 1 centimeter regen zou vallen tussen 18.00 en 21.00 uur, een moment dat de festivalorganisator zelf had uitgekozen, omdat in die uren de meeste bezoekers werden verwacht.

Amerikaans weerinstituut

Hoewel de festivalbezoekers onophoudelijk in de regen stonden, besloot Tokio Marine niet tot uitkering over te gaan. De statistieken van een Amerikaans weerinstituut wijzen volgens de Japanners namelijk uit dat er veel minder regen is gevallen. Volgens de polisvoorwaarden zijn de statistieken van de Amerikanen leidend, ook al hebben Weerplaza en Meteo Diensten – de festivalorganisator schakelde hen in om het gelijk aan zijn zijde te krijgen – een andere conclusie getrokken.

Andere weespecialisten

De Japanners gingen op hun beurt in zee met een Oostenrijkse weerbureau dat hen weer gelijk gaf. Eind augustus beslist de rechter of andere weerspecialisten worden ingeschakeld om vast te stellen hoeveel regen er nu precies is neergedaald op de festivalbezoekers.

Reageer op dit artikel