nieuws

NVGA am: Innovatieprijs (3): Deck wil collectief mee laten beslissen over claims

Schade 1350

Vijf bedrijven zijn nog in de race om op 10 april de NVGA am: Innovatieprijs te winnen. In aanloop naar de prijsuitreiking stellen we ze voor. Vandaag Bob Stehmann van Deck. In ruil voor een pakket en een claimdrempel geeft hij premievoordeel aan “mensen met de juiste mentaliteit”. Daarnaast wil hij het collectief van Deck-verzekerden laten meebeslissen over grote claims.

NVGA am: Innovatieprijs (3): Deck wil collectief mee laten beslissen over claims
foto: Raphaël Drent

“Veel mensen zeggen dat ze kleine dingen niet claimen. Maar ze betalen er wel premie voor. Deels ligt dat aan de industrie die veel toestaat om klanten te winnen, maar ik vind dat klanten ook zelf een verantwoordelijkheid hebben. Daarom zijn we een oplossing gaan maken voor mensen die de juiste mentaliteit hebben”, vertelt oprichter Stehmann.

Versnippering

Volgens hem is de versnippering aan polissen slecht voor verzekeraar, adviseur en klant. “Iedereen is anders, iedereen leidt een ander leven, maar waarom hebben we wel allemaal dezelfde inboedel, opstal et cetera? Waarom maken we niet één premie per persoon?”, aldus Stehmann. Hij is begonnen met een pakket voor spullen en bezit: wel wonen, reis, aansprakelijkheid en auto, geen rechtsbijstand en zorg.

De aanvankelijke claimdrempel van € 1.000 blijkt vrij hoog, weet Stehmann na een paar maanden proefdraaien. Die gaat dus omlaag, maar er blijft volgens hem een “fors minimum”. “We hebben ook berekeningen gemaakt met juist een hogere drempel. Dat kan 45% premievoordeel opleveren.” Het liefst werkt Deck straks zonder kleine lettertjes. “Dan zou alles boven de drempel gedekt zijn. Is dat realistisch? Uiteindelijk wel. In geval van twijfel laten we het collectief meebeslissen. Een dj die op Ibiza voor € 9.000 aan spullen kwijtraakt. Zo’n casus zet je dan op de website, en dan kunnen mede-deckers meebeslissen of dat vergoed moet worden.”

Vertrouwen winnen

Deck werkt in de beginfase samen met NN en Unigarant als risicodragers. Stehmann is in gesprek met meer verzekeraars. Als hij die aan zich weet te koppelen, denkt hij dat klanten ook sneller voor Deck kiezen. “In het begin belden mensen: sympathiek initiatief, maar hoe weet ik nou dat jullie straks nog bestaan? We moeten vertrouwen winnen, maar de eerste fase heeft mij overtuigd dat er voldoende markt is.”

Ook Building Blocks, Solera, Perfect Day en Infofolio zijn genomineerd voor de NVGA am: Innovatieprijs 2019. Op 10 april tijdens de Marktdag Volmachten van de NVGA maakt de jury bekend wie van de vijf met de prijs aan de haal gaat. Vorig jaar ging de prijs naar Openclaims dat met een schadeveiling en verhaalservice de schadelast terugdringt.

Reageer op dit artikel