nieuws

Meer politieke risico’s voor multinationals

Schade 2839

Multinationals gaan een ‘ongekend onzekere’ periode tegemoet, waarschuwt verzekeringsmakelaar Marsh bij de publicatie van het rapport Political Risk Map 2019. Deze onzekerheid wordt veroorzaakt door alsmaar groeiende politieke risico’s.

Meer politieke risico’s voor multinationals

Wereldwijd staan bedrijven voor grotere uitdagingen dan ooit. Handelsgeschillen, protectionisme en geopolitieke spanningen zorgen voor een instabiele omgeving voor multinationals met buitenlandse investeringen. Dit blijkt uit de nieuwste Political Risk Map, waarin jaarlijks de politieke, economische en operationele stabiliteit van ruim 200 landen wordt beoordeeld.

Noord-Korea

Nooit eerder hebben bedrijven te maken gehad met zo’n breed spectrum van politieke risico’s. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China en de handelsoorlogen zullen het komend jaar het politieke risicolandschap bepalen, net als nucleaire programma’s in Iran en Noord-Korea. Diverse incidenten hebben de spanningen tussen Rusland en het Westen verergerd.

Brexit

De onzekerheid wordt versterkt door de Brexit. Deze zal voorlopig de Britse politiek domineren en de zakelijke risico’s vergroten terwijl de angst groeit over een ontwrichtende exit uit de EU.

Domino-effect

Marsh verwacht meer protectionisme in combinatie met een afremmende globalisatie. Dit kan een domino-effect hebben op de wereldwijde handel. Vooral exporterende landen zoals Duitsland (en Nederland) worden hierdoor geraakt.

Verzekeringsdekking

Multinationals hebben vaak verzekeringen met dekkingen tegen politiek geweld en terrorisme. Deze zijn goedkoper dan verzekeringen tegen politieke risico’s. Marsh waarschuwt dat er een verzekeringsgat kan ontstaan voor niet-fysieke schade door politieke verliezen. Een politieke risicoverzekering heeft vaak een dekking voor beide gevaren.

Lees het gehele artikel en onderzoek op Commercial Risk Online. Om te kunnen inloggen is een (gratis) inlog of registratie vereist.

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Reageer op dit artikel