nieuws

Univé gaat asbestsanering financieren met zonnepanelen

Schade 6115

Verzekeraar Univé wil de 15.000 bedrijfsgebouwen met een asbestdak in zijn bestand omtoveren tot leverancier van groene stroom voor leden. De daken van boerderijen worden vol gelegd met zonnepanelen. De stroom die daarmee wordt opgewekt kan door andere Univé-verzekerden afgenomen worden.

Univé gaat asbestsanering financieren met zonnepanelen

De verzekeraar is met een pilot begonnen in Groenlo. Vanochtend is daar het eerste dak opgeleverd. Het asbest is verwijderd en de zonnepanelen die ervoor in de plaats zijn gekomen, bieden stroom voor ongeveer tachtig huishoudens.

Energiecoöperatie

Om agrarische klanten te helpen met het financieren van hun asbestsanering heeft Univé deze energiecoöperatie opgezet. De verzekeraar werkt daarvoor samen met energieleverancier Engie. De pilot in Groenlo wordt gebruikt om te kijken of voldoende Univé-leden uit de regio de groene stroom willen afnemen.

15.000 daken

“Asbest is een maatschappelijk probleem dat ook Univé raakt”, zegt directeur Bé Reinders van Univé Oost. In 2024 moet alle asbest van daken verwijderd zijn. Univé heeft nu nog zo’n 15.000 zakelijke bedrijfsgebouwen met asbest in portefeuille, hoofdzakelijk boerderijen. De meeste daarvan staan in Noord- en Oost-Nederland. Reinders: “Zodra de pilot in Groenlo is geslaagd, willen we dit zo snel mogelijk uitbreiden naar andere asbestdaken in Nederland.”

Reageer op dit artikel