nieuws

Cyberaanvallen en datalekken belangrijkste aansprakelijkheidsrisico’s bestuurders

Schade 2014

Cyberaanvallen en datalekken staan bovenaan de lijst met risico’s die bestuurders het meeste zorgen baren. Dit blijkt uit onderzoek naar bestuurdersaansprakelijkheid door Allen & Overy en Willis Towers Watson: D&O: Personal Exposure to Global Risk.

Cyberaanvallen en datalekken belangrijkste aansprakelijkheidsrisico’s bestuurders

Het onderzoek, voor het zevende achtereenvolgende jaar uitgevoerd, beschrijft de veranderende risicocultuur waarmee topmanagers vandaag de dag te maken hebben.

Dreiging van cyberaanvallen

Dit jaar worden hun zorgen voor het eerst gedomineerd door de dreiging van cyberaanvallen en gegevensverlies. Van de naamloze vennootschappen zei 51 procent dat ze het afgelopen jaar geconfronteerd werden met een significant cyberincident of datalek. In 2017 was dit nog maar 30 procent.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Andere belangrijke resultaten uit het onderzoek: 43 procent van de grote werkgevers en 38 procent van de beursgenoteerde ondernemingen heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een regulatoire vordering waarbij een bestuurder was betrokken. Regulatoire onderzoeken blijven dan ook in de top drie van risico’s staan. 60 procent van de respondenten geeft aan dat de regulatoire focus op persoonlijke verantwoordelijkheid de besluitvormingsprocessen beïnvloedt.

Schikkingen met OM

Arnold Croiset van Uchelen, litigation partner bij Allen & Overy Amsterdam: “In Nederland hebben we het afgelopen jaar een aantal grote schikkingen met het OM gezien, en ook in dat soort zaken lopen bestuurders ook altijd persoonlijk risico’s. Optimale bescherming daartegen blijft van groot belang. Door goede advisering, verzekering en al dan niet statutaire afspraken over vrijwaring door de onderneming.”

Datalek

Francis Kean, Executive Director van FINEX bij Willis Towers Watson zei: “Het spectrum van potentiële bronnen van aansprakelijkheid voor bestuurders is breder dan ooit. Bovenop dit alles is daar nog de bijna dagelijkse realiteit voor ondernemingen van een cyberaanval of het risico van een ernstig datalek.”

Download het hele rapport op Allen & Overy

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Reageer op dit artikel