nieuws

Smartengeld voor man die klaagde over rupsen op vakantiepark

Schade 1857

Nationale-Nederlanden, de verzekeraar van recreatiepark ’t Hooge Holt in Gramsbergen (Overijssel), heeft €  1.750 euro smartengeld uitgekeerd voor het letsel dat een gast opliep door de eikenprocessierupsen op het park. Dit heeft letselschadebureau JBL&G namens de vakantieganger bekend gemaakt. Het  bewijst volgens  het bureau dat gemeenten en parkeigenaren verantwoordelijk zijn voor mogelijk plaaginsecten op (openbare) terreinen.

Smartengeld voor man die klaagde over rupsen op vakantiepark

Eind augustus haalde de 78-jarige Harm Touwslager  uit Hendrik-Ido-Ambacht het nieuws met zijn claim wegens jeukklachten veroorzaakt door de eikenprocessierups. Op recreatiepark ‘t Hooge Holt in Gramsbergen, waar de man vakantie vierde, stond een bankje voor bezoekers pal onder een eikenboom met daarin een nest van de rups. Touwslager was  er meermaals op gaan zitten toen hij op een morgen wakker werd van een ondraaglijke jeuk, een ‘explosie aan ontstekingen’ en een ellendig, ziek gevoel. Geen onbekend fenomeen want de brandharen van de eikenprocessierups kunnen huid, ogen en luchtwegen binnen dringen en de symptomen waar Touwslager mee kampt  veroorzaken. Noodgedwongen  brak hij zijn vakantie daarom twee dagen eerder af.

Verpeste  vakantie

Nadat hij samen met letselschadebureau JBL&G ’t Hooge Holt aansprakelijk  stelde en het recreatiepark aansprakelijkheid erkende komt  nu Nationale-Nederlanden als verzekeraar van het park  over de brug. NN keert in totaal  € 1.790 euro aan hem uit: € 40 euro aan medische en andere kosten, de rest smartengeld voor het opgelopen letsel, de doorstane schrik en de verpeste vakantie.

‘Geen Amerikaanse toestanden’

Touwslager is zeer tevreden met het resultaat van zijn actie. “Het ging me echt niet om het geld, ik ben niet armlastig, ik had ook geen behoefte aan Amerikaanse toestanden en torenhoge claims. Het was vooral een principekwestie: parken moeten niet zo laconiek met de gezondheid van bezoekers omspringen. Hiermee hebben we samen bijgedragen aan een stuk veiliger Nederland voor mens en dier.”

Monitoren van nesten

Ook letselschadebureau JBL&G is zeer tevreden met de uitkomst. Eigenaresse Steffy Roos du Maine: “Gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders zijn verplicht de bestrijding van de eikenprocessierups actief ter hand te nemen. Daarbij hoort ook het monitoren van mogelijke nesten en het waarschuwen daarvoor.”

Reageer op dit artikel