nieuws

Kredietverzekeraar: ‘Tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt uit zicht’

Schade 658

De financiële impact van faillissementen wereldwijd neemt toe. De eerste negen maanden van dit jaar was die al hoger dan in heel 2017 en volgens kredietverzekeraar Euler Hermes zijn de vooruitzichten slecht. “Het is een trend die gaande is en de komen jaren alleen maar sterker wordt”, zegt hoofd Risk Underwriting Johan Geeroms in de Telegraaf. De totale verloren omzet als gevolg van faillissementen bedroeg dit jaar al bijna 106 miljard euro, tegenover 104 mld in 2017.

Kredietverzekeraar: ‘Tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt uit zicht’

De berekening van de internationale kredietverzekeraar is gebaseerd op faillissementen van bedrijven met een omzet groter dan 50 miljoen euro. Gevolgschade voor leveranciers, banken en aandeelhouders is volgens Euler Hermes daarbij niet meegerekend.

IJsberg

“Nu de scheuren in de economische groei steeds zichtbaarder worden, komt er een ijsberg op ons af waarvan we alleen het topje zien”, zegt Geeroms in de ochtendkrant. “Bedrijven hebben in stilte enorme schulden opgebouwd. Tegen minimale rente zijn leningen in de markt gezet. Als we alle schulden van bedrijven en overheden wereldwijd bij elkaar optellen en vergelijken met tien jaar geleden, is de schuldenlast nu twee keer zo hoog. Dat is onhoudbaar. Zeker in het licht van stijgende rentes.”

Duurder geld

Geeroms is in de Telegraaf niet optimistisch over de marktomstandigheden. “De tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt nu snel uit zicht. Kredietvoorwaarden verslechteren. Het wordt komende jaren alleen maar duurder om nieuw geld te lenen. Dat zal vele zwakke grote bedrijven verder in de problemen brengen. De trend van grote faillissementen zal hierdoor verder worden gevoed.” 

Reageer op dit artikel