nieuws

‘Provisieverbod drijft gemeenschap op kosten’

Schade 4660

‘Provisieverbod drijft gemeenschap op kosten’

Steeds meer begrafenissen en crematies worden betaald door de gemeente. Uit cijfers die uitvaartverzekeraar Dela liet achterhalen blijkt dat inmiddels een op de zeventig uitvaarten op kosten van de staat zijn. De oorzaak ligt volgens Dela in het provisieverbod. Omdat mindervermogenden de kosten voor het advies niet kunnen dragen, worden er minder uitvaartverzekeringen gesloten.

Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 150.000 uitvaarten. Omdat ook een sobere uitvaart al enkele duizenden euro’s kost, schat de uitvaartorganisatie dat de maatschappij ongeveer 6 miljoen euro kwijt is voor overlijdens waarbij de nabestaanden de kosten niet kunnen dragen.

Terugval

Een uitvaartverzekering voorkomt een ‘staatsbegrafenis’, maar het aantal afgesloten polissen neemt de laatste jaren af. Het gaat volgens het onderzoek om een terugloop van 30 procent. In de bevolkingsgroep die minder dan modaal verdient, heeft nog maar 54 procent een uitvaartverzekering. In de hogere inkomensgroepen is dat percentage 79 procent.

Dela-directeur Martin de Jong vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat mensen met een laag inkomen minder vaak een uitvaartverzekering sluiten. “Dat is juist de groep die zo’n polis nodig heeft, omdat de 5.000 tot 6.000 euro voor een uitvaart voor hen vaak te duur is”, zegt De Jong in het AD.

Provisieverbod

De Jong wijt de lagere verkoop aan het provisieverbod van 2013. “Zo’n adviesgesprek kost al snel honderd euro. De maandpremie is vaak tussen de vijf en tien euro. Voor minderverdienenden is die honderd euro te veel, die haken af”, zegt De Jong. Hij pleit ervoor dat klanten de advieskosten gespreid over de premie kunnen betalen.

Het onderzoek van Dela loopt vooruit op het debat over de gevolgen van het provisieverbod dat dit najaar plaatsvindt in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel