nieuws

EK zonder Oranje bespaart miljoenen aan ziektegeld

Schade 3756

EK zonder Oranje bespaart miljoenen aan ziektegeld

We zijn er niet bij en dat is pri-hi-ma. Tenminste, als je naar het missen van het EK-voetbal kijkt door de bril van een werkgever. Drinkgelag en feestgedruis na een WK- of EK-optreden van het Nederlands elftal kosten werkgevers gemiddeld 3,75 miljoen euro aan schade door extra ziekmeldingen. Dit blijkt uit een analyse van Acture, privaat uitvoerder van Ziektewet en WGA-specialist.

Acture analyseerde de ziektemeldingen tijdens het EK van 2012 en het WK 2014 ten opzichte van het huidige EK zonder Oranje. Een gewonnen wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens de laatste toernooien waar ‘we’ wel bij waren, leidde de volgende dag tot wel 27% meer ziekmeldingen.

Snel overschakelen op werkend leven
Het WK van 2014 kostte Nederland zo’n zes miljoen euro aan ziektegelden. Zeker de wedstrijden op een doordeweekse dag waren kostbaar met de wedstrijd Australië-Nederland (uitslag 2-3) als hoogtepunt met 27% meer ziekmeldingen dan op normale dagen. De achtste finale Nederland-Mexico was goed voor 14% meer ziekmeldingen. De verloren halve finale tegen Argentinië leverde echter een laag aantal extra ziekmeldingen op. Tijdens het EK 2012 hadden de werkgevers een mazzeltje. Iedere poulewedstrijd ging verloren en werkend Nederland schakelde na de teleurstellingen weer snel over op het werkende leven.

Kater verwerken op eigen kosten 
Maudie Derks, algemeen directeur van Acture: “Ik ben zelf als oud-commissaris van NEC natuurlijk een groot voetballiefhebber, maar ik ben geschrokken van deze cijfers. Want ervan uitgaande dat de gemiddelde ziektedag 250 euro kost en dat er op een dag na een Oranje winst geen 60.0000 maar 75.000 ziekmeldingen zijn, dan kost dat per wedstrijd dus € 3.750.000. Misschien moeten werkgevers hun werknemers die echt ‘die-hard’ Oranje fan zijn, dringend adviseren een dag vrij te nemen. Dan kan de supporter op eigen kosten zeg maar de kater verwerken.”

Reageer op dit artikel