nieuws

Verbond: € 11 mln schade tijdens de jaarwisseling

Schade

Verbond: € 11 mln schade tijdens de jaarwisseling

De schade die tijdens de jaarwisseling is toegedaan aan particuliere woningen en auto’s ligt volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars op € 11 mln. De schade is daarmee iets gedaald ten opzichte van het vorige jaar (€ 13 mln).

Die daling wordt vooral veroorzaakt doordat er minder vandalisme wordt gepleegd. Het aantal vuurwerkgerelateerde branden neemt daarentegen wel toe, zoals Stichting Salvage al berichtte. De schatting is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars sinds oudejaarsdag registreren. Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een klein deel van de nieuwjaarsschade is. Schades bij bedrijven en scholen zijn nog niet bekend en ook medische kosten zitten nog niet bij de geschatte € 11 mln in.

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond vindt het positief dat het aantal incidenten met relschoppers licht daalde, maar teleurstellend dat de brandweer iets vaker op pad moest en er ook flink meer vuurwerkklachten bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast binnenkwamen. Het Verbond pleit voor meer vuurwerkvrije zones om schade en letsel door vuurwerk verder te laten dalen. Weurding: “Gemeenten weten wat de ‘hot spots’ zijn wat betreft schade en overlast. Verzekeraars juichen meer vuurwerkvrije zones toe. Of er een landelijk afsteekverbod voor consumenten moet komen, is een beslissing die de landelijke politiek moet nemen.”

Reageer op dit artikel