nieuws

Achmea een-nul achter in kwestie tandartsdeclaraties

Schade

Achmea een-nul achter in kwestie tandartsdeclaraties

Een tandarts die een rechtszaak heeft aangespannen tegen Achmea omdat hij bestrijdt dat de door hem ingediende declaraties niet kloppen, heeft gewonnen. Achmea vorderde begin vorig jaar bij ongeveer 1000 tandartsen declaraties terug die volgens de verzekeraar onterecht waren ingediend. Achmea liet destijds weten dat het om een potentieel bedrag van zo’n 4 miljoen euro zou gaan.

Volgens de verzekeraar werden er door de tandartsen bijvoorbeeld combinaties gedeclareerd die niet mogelijk zijn. Een van de tandartsen spande met behulp van VvAA Rechtsbijstand een rechtszaak aan. De rechtbank Overijssel oordeelde deze week dat Achmea ongelijk heeft. Volgens de rechtbank was het niet duidelijk dat een bepaalde combinatie van twee behandelcodes niet was toegestaan en is het dus onredelijk om die declaraties terug te vorderen. De tandarts hoeft niets terug te betalen.

Agressieve claim
VvAA Rechtsbijstand staat zo’n 200 van de 1000 tandartsen bij. De ledenorganisatie voor medische professionals ziet de nu gewonnen rechtszaak als proefproces. Edwin Brugman, directeur VvAA Kennismanagement en Netwerken: “Achmea heeft de agressieve claim van vorig jaar niet waargemaakt. We hopen dat dit voor verzekeraars het teken is om voortaan eerst te overleggen over declaraties waar ze vragen over hebben. Door hun gedrag en uitingen is bij het publiek ten onrechte wantrouwen ontstaan, terwijl vertrouwen juist de basis is van de relatie tussen patiënten en zorgverleners.”

Terugbetaald
Een woordvoerder van Zilveren Kruis laat weten dat de uitspraak van de rechtbank Overijssel nog wordt bestudeerd. Ze geeft aan dat een groot deel van de 1000 aangeschreven tandartsen inmiddels heeft terugbetaald. De tandartsen die via de VvAA tegen de claim protesteren, hebben volgens haar een brief gekregen met de mededeling dat de uitspraak van de rechter eerst wordt afgewacht.

Reageer op dit artikel