nieuws

Aon: technologische storingen en criminaliteit opkomende risico’s voor financiële instellingen

Schade

Technologische storingen en criminaliteit worden door financiële instellingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) als een beduidend groter risico ervaren dan wereldwijd. Dat concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon Risk Solutions in zijn 2014 EMEA Financial Institutions Industry Report.

Aon: technologische storingen en criminaliteit opkomende risico’s voor financiële instellingen

Het Aon-rapport schetst wat volgens financiële instellingen in de EMEA-regio de belangrijkste brancherisico’s zijn en zet dit af tegen wereldwijde scores. Aon constateert dat financiële instellingen binnen de EMEA-regio en daarbuiten tot dezelfde top vier brancherisico’s komen: veranderende wet- en regelgeving staat op één, gevolgd door stagnatie van de markt, groeiende concurrentie en merkbescherming.

Inkomensverlies
Binnen EMEA geeft maar liefst 67% van de financiële instellingen aan het afgelopen jaar inkomensverlies te hebben geleden als gevolg van wijzigingen in wet- en regelgeving. Een iets kleiner aantal (63%) wijst daarvoor naar stagnatie van de markt, 57% noemt groeiende concurrentie als oorzaak.

Storingen
Vanaf de vijfde plek ontstaan forse verschillen: technologische storingen, liquiditeitsrisico’s en criminaliteit nemen binnen EMEA respectievelijk plek 5, 6 en 7 in. Wereldwijd gezien staan die risico’s pas op plek 10 of lager. Criminaliteit wordt sinds begin 2014 zowel binnen EMEA als wereldwijd als een groeiend risico ervaren.

Scherper
Algemene conclusies van Aon zijn dat de complexiteit van risicomanagement wereldwijd toeneemt en dat het toezicht op financiële instellingen scherper wordt. Dat laatste uit zich in een groeiend aantal rechtszaken en hogere boetes voor financiële instellingen. Ook blijkt dat bedrijven makkelijker van verzekering switchen en dat ze zich bij de keuze voor een verzekeraar steeds meer laten leiden door de prijs en premiehoogte. Het lijkt erop dat zij beter op hun geld letten uit angst voor een nieuwe recessie.

Rechtszaken
“Financiële instellingen worden in het huidige wereldwijde bedrijfsklimaat geconfronteerd met steeds complexere uitdagingen,” stelt Bervin Janssen, Managing Director Financial Institutions bij Aon. “Dat reikt van het wettelijk toezicht op risico’s en kapitaalratio’s tot aanhoudende economische druk en een groeiend aantal rechtszaken. Ook het risico op technologische storingen en de constante dreiging van gegevensinbreuk als gevolg van cyberaanvallen maakt dat er voor financiële instellingen meer op het spel staat dan ooit.”

Het volledige rapport is te downloaden.

Reageer op dit artikel