nieuws

Nieuwe tool wijst consumenten op financiële gevolgen na overlijden

Pensioen 2309

Budgetvoorlichtingsinstituut Nibud, de Pensioenfederatie en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben de online tool Geldwijzer Nabestaanden gelanceerd. Die moet consumenten rust en zekerheid bieden over wat de financiële gevolgen zijn van overlijden voor de nabestaanden.

Nieuwe tool wijst consumenten op financiële gevolgen na overlijden

Nibud, de SVB en de Pensioenfederatie willen het consumenten makkelijker maken om uit te zoeken wat nabestaanden op financieel vlak te wachten staat. De organisaties richten zich met de Geldwijzer Nabestaanden vooral op mensen van wie de partner geen pensioenregeling heeft, bijvoorbeeld zzp’ers of mensen met een uitkering. De tool wijst onder andere op het nabestaandenpensioen, ORV’s en lijfrentes.

Stress

“Een overlijden geeft zoveel stress en emotie dat het fijn is als mensen zich niet ook nog met hun financiën hoeven bezig te houden. Als mensen vooraf al eens hebben uitgezocht wat er financieel gezien gebeurt na overlijden, hebben ze daar iets meer rust over”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Shaktie Rambaran Mishre, voorzitter Pensioenfederatie, noemt het belangrijk dat mensen weten hoe ze hun geliefden financieel achterlaten. “Wisselen van baan kan leiden tot een andere regeling. Het pensioenfonds wil dat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Ook daarom hebben we deze wijzer ontwikkeld.”

Reageer op dit artikel