nieuws

Eerlijk Pensioenlabel: ‘Pensioenfondsen hebben hun beleggingsbeleid niet op orde’

Pensioen 3416

Na de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer is er nu ook het Eerlijke Pensioenlabel. En dat is uitermate kritisch over het beleggingsbeleid van de tien grootste pensioenfondsen van het land. Zij hebben hun beleid niet op orde, luidt het oordeel.

Eerlijk Pensioenlabel: ‘Pensioenfondsen hebben hun beleggingsbeleid niet op orde’

Het Eerlijke Pensioenlabel is een initiatief van onder andere Milieudefensie, PAX en Oxfam Novib. Volgens hen missen pensioenfondsen essentieel beleid op thema’s als mensenrechten, klimaatverandering, volksgezondheid, wapens en dierenwelzijn. Vrijwel geen van de fondsen heeft bijvoorbeeld beleid om beleggingen in foute wapenhandel te voorkomen.

Een woordvoerder van het label zegt tegen persbureau ANP geschrokken te zijn van de uitkomsten. In het beleggingsbeleid kunnen pensioenfondsen eisen stellen aan bedrijven waarin ze beleggen, om zo te voorkomen dat ze via beleggingen schade veroorzaken voor mens, dier of milieu. “Maar de fondsen maken onvoldoende duidelijk welke criteria zij hierbij hanteren.”

Transparantie

Positief noemt het Eerlijke Pensioenlabel de transparantie bij de fondsen. Zes van de tien scoorden een voldoende of hoger op dit criterium. Dat komt doordat ze relatief open zijn over de vraag in welke bedrijven ze beleggen en of ze die bedrijven aanspreken op onverantwoord gedrag.

‘Verkeerd beeld’

Het ABP is in de Volkskrant vanochtend kritisch over het Eerlijke Pensioenlabel. Volgens een woordvoerder geeft het label een volstrekt verkeerd beeld. “Wij publiceren doorgaans alleen het beleid op hoofdlijnen en principes, niet op de onderliggende criteria. De onderzoekers nemen vervolgens aan dat deze criteria niet bestaan”, zegt ze tegen de krant.

Reageer op dit artikel