nieuws

Pensioenoverleg klapt op stijgen AOW-leeftijd

Pensioen 3082

Een pensioenakkoord is weer een stukje verder uit zicht. Dinsdagavond liepen de onderhandelingen tussen kabinet, werkgevers en werknemers vast. De partijen werden het niet eens over de snelheid waarmee de AOW-leeftijd moet stijgen en over de pensioenen voor zzp’ers.

Pensioenoverleg klapt op stijgen AOW-leeftijd

“Er is een groot probleem met de veel te snelle ophoging van de AOW-leeftijd en wij kwamen niet verder dan incidentele oplossingen”, reageerde FNV-voorzitter Han Busker tegen persbureau ANP. De vakbond kondigde eerder al aan dat de snelheid waarmee de AOW-leeftijd moet stijgen, breekpunt in de onderhandelingen zou zijn. Geen toezegging over bevriezing van die leeftijd, betekende geen handtekening van de vakbond, zei de bond eind deze zomer.

Voorzitter Hans de Boer van werkegeversorganisatie VNO-NCW zei eveneens tegen ANP dat er een voorstel was waarin de AOW-leeftijd in 2024 zou stijgen tot 67 jaar in plaats van drie jaar eerder. Volgens De Boer ligt het probleem bij de achterban van de vakbonden.

Zelfstandigen

Ook over de pensioenen voor zzp’ers werden de onderhandelaars het niet eens. Volgens Busker wil het kabinet daar geen structurele oplossing voor creëren en vindt de FNV een tijdelijke oplossing geen optie. Zelfstandigen zouden daar niets mee opschieten. Onduidelijk is nog hoe het verder moet met de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel.

Reageer op dit artikel