nieuws

Huisartsenpensioenfonds gaat beleggen in praktijkruimte

Pensioen 1286

Huisartsenpensioenfonds gaat beleggen in praktijkruimte

Het Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) gaat 80 miljoen euro beleggen in een nieuw zorgvastgoedfonds dat vandaag gelanceerd wordt, het NLII Apollo Zorgvastgoedfonds. Dit fonds investeert in eerstelijnszorgcentra (huisartsenpraktijken), verpleeghuizen en beschermd wonen.  Het fonds voorziet volgens SPH in een financieringsbehoefte en levert een naar verwachting een marktconform rendement voor de deelnemers op.

Huisartsen kunnen op dit moment vaak moeilijk financiering vinden voor de oprichting van eerstelijnszorgcentra. De introductie van het  gespecialiseerde zorgvastgoedfonds biedt huisartsen een nieuwe mogelijkheid om een gecombineerde praktijk te realiseren. Johan Reesink, voorzitter SPH: “Eerstelijnszorgcentra worden steeds groter en dus duurder, terwijl meer huisartsen in deeltijd werken. De volledige financiering van dergelijke centra is daardoor voor huisartsen steeds lastiger. De bestaande vastgoedfondsen beleggen vaak wel in zorgwoningen, maar niet in de eerstelijnszorg, onder andere vanwege onbekendheid met de sector. De langlopende en dus stabiele contracten sluiten goed aan bij de langetermijnbeleggingshorizon van SPH.”

Deze propositie is samen met de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) en Hartelt Fund Management (HFM) ontwikkeld. Ook PGGM is als uitvoeringsorganisatie van SPH betrokken geweest bij de totstandkoming van het fonds. Naast eerstelijnszorgcentra (30%) investeert het zorgvastgoedfonds ook in verpleeghuizen (40%) en beschermd wonen (30%). Het fonds investeert in nieuw zorgvastgoed maar ook in de renovatie van bestaande locaties. De beoogde omvang van het fonds bedraagt 200 miljoen euro.

Reageer op dit artikel