nieuws

Pensioenfondsen verliezen miljarden in tweede kwartaal

Pensioen

Pensioenfondsen verliezen miljarden in tweede kwartaal

De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal miljarden verloren met hun beleggingen, doordat het erg onstuimig was op de beurzen. Een combinatie van flinke correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid en angst voor een ‘Grexit’ raakte de portefeuilles van de fondsen hard.

Nederlands grootste pensioenfonds ABP behaalde een negatief beleggingsrendement van 4,3 % (tegenover een goed rendement van 8,8 % in het eerste kwartaal). Het ambtenarenfonds verloor meer dan € 16 miljard. Bij zorgfonds PFZW dook het rendement met 6,6 % in het rood. Hierdoor daalde het belegd vermogen met €11,5 miljard. Metaalfondsen PMT en PME zagen hun beleggingsportefeuilles met respectievelijk 8,3 en 7,2 % in waarde zakken, bij bpfBouw daalde het vermogen met 9,9 %.

“De rente stijgt weer een beetje en daar zijn we blij mee, want een stijgende rente betekent lagere verplichtingen”, zei PFZW-directeur Peter Borgdorff vrijdag in een toelichting. “De keerzijde van een stijgende rente is een verlies op onze beleggingen in obligaties en de renteafdekking.”

Dekkingsgraad
De vijf fondsen, die samen het pensioengeld beheren voor meer dan 7 miljoen Nederlanders, stonden er financieel al niet zo goed voor. Daarom moesten ze begin deze maand een herstelplan indienen bij toezichthouder DNB. Afgelopen kwartaal zagen de fondsen hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad verder verslechteren. Die graadmeter is een gemiddelde van de laatste twaalf maanden en verschilt daardoor van de actuele dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad steeg wel dankzij de stijgende rente. Bij ABP staat die nu op 103,9 %.

De beleidsdekkingsgraad bij ABP daalde licht naar 101,3%. Bij PFZW ging hij iets harder onderuit naar 102%. PMT zag zijn dekking teruglopen tot 101,7%, PME tot 101,1%. Bij bpfBouw daalde de dekkingsgraad ook, maar daar zit deze met 114,1% nog op een wat hoger niveau.

De cijfers geven eigenlijk nog een te rooskleurig beeld. DNB voerde eerder deze week een wijziging door in de berekening van de Ultimate Forward Rate. Die wijziging werkt nog niet door in deze kwartaalcijfers, maar de bijstelling zal de dekkingsgraad van de fondsen omlaag trekken.

Reageer op dit artikel