nieuws

Pensioenfederatie: ‘Advies AFM kunnen we missen als kiespijn’

Pensioen

Volgens de Pensioenfederatie zijn pensioenfondsen wél transparant over de kosten van vermogensbeheer. De AFM zegt naar aanleiding van onderzoek dat deze informatie nogal eens ontbreekt in de jaarverslagen. Maar fondsen nemen de informatie liever op in hun nieuwsbrieven en op hun websites, zegt de pensioenkoepel. “De AFM stelt zich hier op als adviseur, niet als toezichthouder.”

Pensioenfederatie: ‘Advies AFM kunnen we missen als kiespijn’

De Pensioenfederatie zegt dat pensioenfondsen het inzicht in de kosten in hun nieuwsbrieven en op hun websites moeten bieden, omdat dit de communicatiemiddelen zijn die belanghebbenden daadwerkelijk raadplegen.  De AFM vindt daarentegen dat de verantwoording voor het kostenbeleid in ieder geval thuishoort in het jaarverslag. Die aanbeveling komt volgens de pensioenkoepel uit de lucht vallen. “Niet eerder heeft de AFM gecommuniceerd over haar opvattingen over het jaarverslag en de uitvoeringskosten”, aldus de pensioenkoepel.

Jaarverslagen
De AFM publiceerde afgelopen vrijdag onderzoek naar 52 jaarverslagen van pensioenfondsen. De conclusie: het is niet altijd duidelijk welke factoren het niveau van de kosten verklaren. Gerard Riemen, directeur Pensioenfederatie: “Welke deelnemer of gepensioneerde leest überhaupt het jaarverslag van zijn fonds, laat staan dat hij begrijpt wat erin staat? Laat de pensioenfondsen zelf beoordelen welk middel het meest effectief is voor hun doelgroep.”

Aanbevelingen
Twee jaar geleden heeft de Pensioenfederatie aanbevelingen opgesteld voor de communicatie over uitvoeringskosten. Riemen: “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze aanbevelingen goed zijn opgepakt. Met dit rapport vervult de AFM niet de rol van toezichthouder maar van adviseur. Dat soort adviezen kunnen we missen als kiespijn. De sector heeft bewezen transparantie hoog in het vaandel te hebben staan. In twee jaar tijd zijn immers grote stappen gezet. Uiteraard is verdere verbetering altijd mogelijk, daar blijven wij aan werken.”

 

Reageer op dit artikel