Hiscox verleent Nedasco volmacht voor cyber
Hiscox heeft Nedasco volmacht verleend voor haar cyberverzekering. Ook voor de beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Hiscox krijgt Nedasco volmacht.
Hiscox heeft Nedasco volmacht verleend voor haar cyberverzekering. Ook voor de beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Hiscox krijgt Nedasco volmacht.
Geen enkele organisatie ontkomt aan de poging van cybercriminelen om informatie of geld afhandig te maken. Een goede phishing-email kost minder moeite en levert meer op dan de meeste geavanceerde aanvallen op beveiligde netwerken en portalen. Door de ontwikkeling van vertaalmachines zoals Google Translate en programma's zoals ChatGPT zijn de berichten nauwelijks van echt te onderscheiden. Hoe kun je je hier dan tegen beschermen?
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg in 2019 een kwart meer meldingen van datalekken door hacking, phishing of malware-incidenten dan in het jaar daarvoor. Vooral grotere organisaties zijn doelwit.
Wanneer neemt een verzekerde voldoende voorzorgsmaatregelen om cyberschade te voorkomen? En hoe concreet kan de verzekeraar daarover zijn in de polisvoorwaarden? Welke zorgplicht heeft de adviseur op dit vlak? Cyberpolissen zijn relatief jong en daardoor nog niet uitontwikkeld. Advocaat en onderzoeker Nynke Brouwer onderzoekt welke knelpunten, kinderziekten en valkuilen het product typeren.
Amerikaanse verzekeraars maken het voor cybercriminelen aantrekkelijker om ransomeware-aanvallen uit te voeren. Nieuwsplatform ProPublica schrijft dat maatschappijen vaak tegemoet komen aan de losgeldeisen, zelfs als er alternatieven zijn zoals het herstel van opgeslagen back-upbestanden.
De Amerikaanse bank die begin deze week een hack van ongekende proporties bekendmaakte, verwacht dat de cyberverzekering voldoende dekking biedt voor het datalek. In een officieel statement bracht Capital One naar buiten dat de verzekerde som 400 miljoen dollar bedraagt, met een eigen risico van 10 miljoen dollar.
De Amerikaanse bank Capital One is in maart slachtoffer geworden van een hack. Bij de inbraak zijn de gegevens van 100 miljoen klanten in de VS buitgemaakt en van nog eens 6 miljoen klanten in Canada. Het zou in de grote meerderheid van de gevallen niet gaan om gevoelige gegevens. Wel zijn een grote hoeveelheid aanvragen voor creditcards gestolen.
Zo'n 1,2 miljoen internetgebruikers van 12 jaar en ouder waren in 2018 slachtoffer van digitale criminaliteit. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vermogensdelicten, zoals aankoopfraude of nepfacturen. Jongeren zijn het vaakst de dupe.