nieuws

IG&H: hypotheekmarkt leeft op; ING en Rabo verliezen terrein

Financiële planning 2030

De hypotheekmarkt heeft zijn beste derde kwartaal sinds 2007 achter de rug. Volgens consultancybureau IG&H is de markt in de zomerperiode flink gegroeid en bereikten banken met hypotheken hun hoogste marktaandeel sinds 2013, hoewel zowel ING als Rabobank iets aan terrein verloor.

IG&H: hypotheekmarkt leeft op; ING en Rabo verliezen terrein

De hypotheekmarkt is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt, waar de huizenprijzen al lang sterk oplopen maar het huizenaanbod te wensen overlaat. IG&H merkt op dat dit keer ook onder starters het aantal hypotheken is toegenomen. Doorstromers blijven de grootste groep afsluiters van hypotheken. Daarnaast leverden over- en bijsluiters opnieuw een sterke bijdrage aan de groei.

De hypotheekomzet dikte over de volle breedte van de markt met ruim 15 procent aan ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot € 28 miljard. Hiermee herpakt de markt zich volgens IG&H na een krimp in de eerste helft van het jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal is het totaal aan afgesloten hypotheken met bijna 13% toegenomen tot 85.000 stuks. De gemiddelde hypotheeksom is gestegen tot een nieuwe recordhoogte van € 324.000.

Marktaandeel

Het marktaandeel van banken becijfert IG&H op bijna 66%. Rabobank bleef ondanks een dalend marktaandeel de grootse hypotheekverstrekker. De aanhoudende groei van ABN Amro en Florius zorgde ervoor dat zij allebei een plek stegen op de ranglijst, respectievelijk naar de tweede en vierde plaats. ING moest zijn tweede positie afstaan en daalde naar de derde plaats.

Reageer op dit artikel