nieuws

Uitvaartbranche in ontwikkeling: bouw en inrichting van vastgoed veranderen mee

Financiële planning 1924

In een tweeluik gaan we dieper in op de ontwikkelingen die gaande zijn in de uitvaartbranche, vooral op het gebied van de beleving van een uitvaart. Dat vraagt van uitvaartcentra en crematoria, zowel bij de bouw en inrichting als bij de exploitatie en facilitaire dienstverlening, om flexibilisering en doorontwikkeling. In deel 1 gaan we in gesprek met Erik Telgen, Senior Project Manager Vastgoed bij Monuta, over het beheer van vastgoed in de uitvaartbranche, waar naast de duurzaamheidstrend ook een verandering in de uitvaartbeleving van grote invloed is.

Uitvaartbranche in ontwikkeling: bouw en inrichting van vastgoed veranderen mee

Telgen beheert zo’n honderd gebouwen in zijn vastgoedportefeuille. Hij is verantwoordelijk voor zowel de nieuw-, en verbouw als het onderhoud. Onder zijn kerntaken valt het zoeken naar geschikte locaties voor crematoria en uitvaartcentra voor Monuta. Telgen: ‘Vervolgens zorg ik ervoor dat die gebouwen ook worden ontwikkeld en dat er dus bouwplannen op tafel komen en vergunningen worden aangevraagd. Nadat alles is goedgekeurd moeten er architecten, aannemers en installateurs worden ingeschakeld om met de daadwerkelijke bouw te kunnen starten.’

Multifunctioneel

Telgen is momenteel met twee grote projecten bezig. ‘In Maastricht gaan we samen met DELA rijksmonument ‘La Grande Suisse’ renoveren en met een stuk nieuwbouw ombouwen tot een crematorium. In Alkmaar zitten we in de eindfase van de bouw van een multifunctioneel uitvaartcentrum dat op 5 juli wordt opgeleverd. We hebben daarna nog drie weken de tijd om alles in te richten voordat we de deuren openen om volledige uitvaarten te gaan verzorgen; van opbaring tot condoleance en van afscheidsdienst tot koffietafel.’

Schoner milieu

Het totaal aantal crematoria van Monuta komt daarmee op twaalf. In dat specifieke deel van de vastgoedportefeuille zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen geweest op het gebied van duurzaamheid, aldus Telgen. ‘Vanwege het vrijkomen van schadelijke stoffen zijn sinds 2012 milieufilters verplicht gesteld in crematoria. Die moeten met name de amalgaam vullingen opvangen waardoor de uitstoot van kwik wordt geminimaliseerd. Dat de filters vaak vele malen duurder zijn dan de verbrandingsoven zelf is van grote invloed geweest op de financiële huishouding. Want net als in elke business moet ook de exploitatie van vastgoed in de uitvaartbranche wel positieve returns opleveren.’

‘Daarnaast zien we dat gasovens steeds vaker plaats maken voor elektrisch aangestuurde ovens om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat is in ons nieuwe crematorium in Maastricht ook het geval. Bovendien worden crematoria steeds meer energieneutraal gemaakt, waarbij de vrijgekomen verbrandingswarmte wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen.’

‘We merken dus dat de duurzaamheidstrend die in de maatschappij als geheel gaande is, ook zijn weerslag kent op het vastgoedbeheer in de uitvaartbranche.’

‘Het leven vieren’

Een andere trend bevindt zich op het vlak van de veranderende beleving van een uitvaart, gaat Telgen verder. ‘Vroeger moest een uitvaart vooral sober zijn met slechts een kop koffie en een plak cake. Tegenwoordig zie je, ook door de invloed van andere culturen, dat een uitvaart anders wordt beleefd. Nog steeds met respect voor en in de gedachte van de overledene, maar wel met een borrel en een hapje. De nadruk is meer komen te liggen op het vieren van het leven.’

Telgen constateert dat veel mensen na de uitvaart in het crematorium de koffietafel elders doen en dus naar een lokale horecagelegenheid gaan. ‘Dat willen we veranderen en veel meer vorm geven in het crematorium zelf. Dat doen we enerzijds door nieuwe panden veel meer naar die mogelijkheden en sfeer in te richten en aan te kleden. En anderzijds door de bestaande – vooral oudere, ietwat gedateerde – panden te upgraden. Hoewel de omstandigheden altijd triest en verdrietig zijn, willen mensen een warme huiselijke sfeer om zich heen. Hier houden we rekening mee met de aankleding en inrichting.’

‘Sinds we hier in de blauwdrukken van onze panden veel meer rekening mee houden, merken we dat de waardering van de mensen stijgt en dat het bijdraagt aan een afscheid met een goed gevoel.’

Op de foto: Monuta’s nieuwe functionele uitvaartcentrum in Alkmaar dat begin juli zal worden opgeleverd.

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Reageer op dit artikel