nieuws

Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor NHG-hypotheek

Financiële planning 2433

Ondernemers die langer dan een jaar actief zijn en een hypotheek willen sluiten met Nationale Hypotheek Garantie moeten vanaf 1 januari 2019 hun inkomen vast laten stellen door een onafhankelijk rekenexpert. De Inkomensverklaring Ondernemer, nu nog een pilot van NHG, wordt in het nieuwe jaar verplicht.

Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor NHG-hypotheek

NHG startte twee jaar gleden een pilot waarbij ondernemers hun inkomen kunnen laten bepalen op basis van verdiencapaciteit. In eerste instantie konden alleen zzp’ers gebruikmaken van die regeling. Sinds deze zomer staat die ook open voor andere ondernemersvormen. Hierdoor hoeven zij om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek niet langer minstens drie jaar actief te zijn. Met de Inkomensverklaring Ondernemer kunnen ze na 12 maanden al een hypotheek met garantie aanvragen.

Vier rekenexperts

De pilot loopt eind deze maand af. Vanaf 1 januari wordt de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor alle ondernemersvormen die een NHG-hypotheek aanvragen. Nationale Hypotheek Garantie heeft vier onafhankelijke rekenexperts geaccrediteerd om de inkomens van ondernemers te bepalen. Dit zijn Overviewz (Barneveld), Pentrax Advies (Nijmegen), Raadhuys (Den Haag) en Zakelijk Inkomen (Nieuwegein, per 1 februari 2019).

Langer dan drie jaar ondernemer

Inmiddels bieden 19 geldverstrekkers de NHG-hypotheek met Inkomensverklaring Ondernemers aan. Ondernemers die langer dan drie jaar actief zijn, kunnen nu nog een lening met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen zonder deze verklaring. Zij konden volstaan met hun IB-aangiftes van afgelopen drie jaar. Dat verandert per 1 januari. De Inkomensverklaring Ondernemers geldt vanaf dan voor iedere ondernemer, ook diegenen die al langer dan drie jaar een bedrijf runnen.

Reageer op dit artikel