nieuws

Uitvaart meestal geen gespreksonderwerp tussen ouder en kind

Financiële planning 462

55 procent van de volwassen Nederlanders heeft nog niet met hun ouders gesproken over de uiteindelijke uitvaart. De meest genoemde reden hiervoor is dat ze wachten tot hun dierbare er zelf over begint. Ook de ouders zelf stellen een gesprek hierover liefst tot op het laatste moment uit. Dit blijkt uit onderzoek van NL-Eyes in opdracht van Monuta onder 2.100 Nederlanders.

Uitvaart meestal geen gespreksonderwerp tussen ouder en kind

Van de respondenten die het afscheid bespreekbaar hebben gemaakt heeft 88 procent de partner op de hoogte gebracht. Slechts de helft van de kinderen blijkt op de hoogte te zijn over het afscheid van hun ouder. “Kinderen vinden het lastig om met hun ouders over de dood te praten”, vertelt rouwdeskundige Leoniek van der Maarel. “Enerzijds komt dit doordat kinderen niet na willen denken over het verlies van een ouder. Anderzijds kunnen kinderen bang zijn dat ouders denken dat ze zitten te wachten op hun overlijden of hen oud vinden en dus bijna dood.”

Uitstelgedrag 65-plussers

Wat ook opvalt in het onderzoek is dat nog zeker een derde van de 65-plussers, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland, hun afscheid nog niet met dierbaren hebben besproken. 65-plussers noemen als belangrijkste reden dat ze hun toekomstige afscheid pas willen bespreken als blijkt dat overlijden onvermijdelijk is geworden. Op twee staat het niet kunnen vinden van een geschikt moment en op drie het niet willen belasten van dierbaren.

 

 

Reageer op dit artikel