nieuws

Pieter Lakeman publiceert zwartboek over renteswaps

Financiële planning 1238

De luis in de pels van veel banken en toezichthouders doet weer van zich spreken. Volgende week presenteert financieel activist Pieter Lakeman zijn boek ‘Banken & falende toezichthouders’ over de schade die banken hebben veroorzaakt met de verkoop van risicovolle renteswaps. Volgens de uitgever schetst het werk “een onthutsend beeld van het optreden van Nederlandse banken jegens hun trouwe klanten”.

Pieter Lakeman publiceert zwartboek over renteswaps

Volgens Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI), hebben banken hun mkb-klanten jarenlang verleid tot de aankoop van financieel inferieure producten. Dat deden ze door valse informatie te verstrekken. Volgens de financieel activist ontbrak het in de top van banken aan moraliteit. Toezichthouders DNB en AFM “stonden erbij en keken ernaar”. In het boek zet hij de oorzaken van de miljardenschade door renteswaps op een rij.

De Swaan en Hamers

Eerder dit jaar probeerde Lakeman de benoeming van Tom de Swaan als voorzitter van de raad van commissarissen bij ABN Amro tegen te houden. De Swaan was tussen 1999 en 2006 financieel directeur bij de bank. In die periode zou hij volgens Lakeman verantwoordelijk zijn geweest voor € 3 miljard schade door de verkoop van renteswaps aan mkb-ondernemers.

Bij het grote publiek werd Lakeman bekend door zijn strijd tegen DSB. Hij schopte afgelopen jaren regelmatig tegen banken en toezichthouders. In september had hij het bijvoorbeeld nog gemunt op ING-ceo Ralph Hamers. Hij wilde dat het OM de bankdirecteur strafrechtelijk zou vervolgen voor zijn rol bij de grootschalige witwaspraktijken bij ING.

Reageer op dit artikel