nieuws

‘Nieuwe DSB-affaire’ lonkt door prijzig krediet

Financiële planning 4055

‘Nieuwe DSB-affaire’ lonkt door prijzig krediet

Meer huishoudens hebben de afgelopen jaren doorlopende kredieten afgesloten waarop ze niet of nauwelijks af kunnen lossen. Dit stelt Rob Goedhart, voorzitter van de Stichting Geldbelangen, naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Kassa. Goedhart waarschuwt voor een nieuwe DSB-affaire.

In de uitzending kwam een klant aan het woord die in 2003 een doorlopend krediet van 30.000 euro bij Interbank had afgesloten tegen een variabele rente van 9,6%. Omdat de rente zo hoog is -inmiddels opgelopen tot 12,3%- is er tot op de dag van vandaag nog maar 4.500 euro op afgelost. Goedhart en Kassa betitelen het gehanteerde rentetarief als een “torenhoge woekerrente” en spreken van “wanpraktijken”. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouder (AFM) stellen zich milder op. De gehanteerde kredietvorm past weliswaar niet meer bij de huidige tijdgeest, maar is niet verboden. Wel vindt de AFM dat banken in dergelijke gevallen tot een herbeoordeling moeten overgaan.

Volgens Rob Goedhart is de zaak groter. Op zijn site stelt Goedhart de vraag of Interbank een nieuwe DSB-affaire inluidt. “Uit de meldingen na de uitzending blijkt er zeker geen sprake te zijn van incidenten!”

Reageer op dit artikel