nieuws

Hypotheekshop ziet jongere doorstromers

Financiële planning 2473

Hypotheekshop ziet jongere doorstromers

Volgens De Hypotheekshop overheerst optimisme op de hypotheekmarkt en verjongt met name de groep doorstromers. De keten voorziet de komende maanden wel problemen voor mensen met een inkomen tot modaal en voor 55-plussers.

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal hypotheekaanvragen met 30% gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015, meldt de keten in zijn hypotheekmonitor. Het gemiddelde leenbedrag voor een NHG-hypotheek was € 166.000; de gemiddelde niet-gegarandeerde lening kwam uit op € 260.000. “Meer mensen zijn opnieuw gaan kopen, terwijl de huidige woning nog in de verkoop staat”, zo illustreert De Hypotheekshop het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. “Dat hebben we sinds het begin van de crisis niet meer gezien.” Dat komt volgens de keten ook omdat het aantal huizen dat onder water staat is gedaald.

Groei doorstromers en 40-plussers
De kooplust van doorstromers is gegroeid. Sinds begin vorig jaar is met name een jongere groep doorstromers (tussen de 30 en 35 jaar) zich op de markt gaan begeven. Tegelijkertijd melden zich steeds meer 40-plussers voor een hypotheek. “Doordat voor deze groep nog niet de fiscale eis geldt van direct aflossen, zien we daarom een groei van aflossingsvrij in de aanvragen. Daarnaast zien we een gemiddeld hogere overwaarde binnen deze groep. Er zijn meer hypotheken tot 65% van de woningwaarde.”
Het aandeel aanvragen voor een niet-NHG-hypotheek neemt toe, aldus de Hypotheekshop: “Was in het eerste kwartaal van 2015 NHG nog goed voor 55% van alle aanvragen, in het afgelopen kwartaal is dit teruggelopen tot 43%.” De rente voor niet-NHG-hypotheken is de laatste maanden sterker gedaald dan de NHG-tarieven.

Tweedeling
De keten voorziet voor het tweede kwartaal een tweedeling op de markt. Lagere inkomens en 55-plussers gaan het moeilijk krijgen, denkt De Hypotheekshop. Inkomens tot modaal kunnen minder lenen en dat speelt nu in alle delen van het land een rol. 55-plussers die kleiner willen gaan wonen, lopen eveneens aan tegen een nieuwe toestmethodiek, verwacht de keten.
Bij alleenstaanden en twintigers daalt de gemiddelde leensom; deze groepen kopen minder huizen dan voorheen. Twintigers hebben lagere inkomens en minder eigen middelen; alleenstaanden komen vaak niet in aanmerking voor sociale huurwoningen en kunnen geen hypotheek aanvragen door strengere regels en een klein aanbod.

Reageer op dit artikel