nieuws

Ook minister Blok wil opheldering over krimp woonboothypotheken

Financiële planning

Ook minister Blok wil opheldering over krimp woonboothypotheken

Na de aankondiging van minister Dijsselbloem, laat ook minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst mee te zoeken naar een oplossing voor het probleem dat er vanaf 1 oktober nog maar één hypotheekverstrekker voor woonboten is. Hij wil weten wat precies de reden voor banken is om zo terughoudend te zijn.

Minister Blok vindt dat er een onwenselijke situatie is ontstaan: “Het is ongemakkelijk als er maar weinig hypotheekaanbieders zijn. De tarieven gaan omhoog en daar ondervindt de consument schade van. Er wonen een heleboel mensen op woonboten.” Hij wil helpen hun zorgen over de hypotheek weg te nemen of te verminderen.

ING maakte onlangs bekend dat het vanaf 1 oktober geen nieuwe hypotheken voor woonboten meer geeft. Er werden er, volgens de bank, nog geen paar honderd per jaar verstrekt. ING heeft nu nog het grootste deel van de markt voor woonboothypotheken in handen, maar omdat de bank van de markt verdwijnt, zal Rabobank de enige aanbieder worden. Eerder deze week heeft minister Dijsselbloem al laten weten dat de monopoliepositie die Rabobank krijgt niet ideaal is. “Het zou inderdaad beter zijn voor de klant indien de klant de keuze heeft uit meerdere aanbieders.”

Reageer op dit artikel